Според първоначалните резултати и съобщения в медиите при 95% преброени

...
Според първоначалните резултати и съобщения в медиите при 95% преброени
Коментари Харесай

Испанската десница печели местните избори, нанасяйки удар на премиера Санчес

Според първичните резултати и известия в медиите при 95% преброени бюлетини, испанската дясна съпротива означи мощни триумфи както на локално, по този начин и на районно равнище на изборите в неделя, което е очевиден неуспех за социалистическия министър-председател Педро Санчес.


На вота в неделя, който се преглежда като генерална подготовка за парламентарните избори в края на годината, главната опозиционна Народна партия (НП) събра максимален брой гласове на общинския избор, откакто съвсем всички бюлетини бяха преброени, сочат формалните данни, съобщи Агенция Франс Прес.

Освен това партията съумя да измести социалистите от няколко района, в които те бяха на власт, по-специално от източния район Валенсия, оповестяват медиите.

Резултатите ще бъдат удар за Санчес, чиято социалистическа партия ръководи четвъртата по величина стопанска система в еврозоната в коалиция с крайнолявата " Подемос ".

Социологическите изследвания сочат, че той ще загуби изборите в края на годината, които се считат за предвестител на завръщането на десницата.

При преброени над 95 % от гласовете, Национален парк си обезпечава 31,47 % от подадените на локално равнище бюлетини против 28,28 % за социалистите, което съставлява разлика от към 700 000 гласа, сочат формалните данни.

Избирателните секции затвориха в 20:00 ч. (18:00 ч. по Гринуич) след ден, в който гласоподавателите гласоподаваха за кметове в 8 131 общини, както и за ръководители и асамблеи в 12 от 17-те района на Испания.

Избирателната интензивност беше 63,89%, което е по-ниско спрямо изборите през 2019 година, когато тя беше 65,19%, сочат формалните данни.

На поста си от 2018 година Санчес е изправен пред няколко трудности: отмалялост на гласоподавателите от лявото му държавно управление, възходяща инфлация и намаляваща покупателна дарба.

По-рано Санчес изрази убеденост, че гласоподавателите ще " гласоподават позитивно... за това, което е значимо: за публичното опазване на здравето, публичното обучение и жилищната политика за нашите младежи ", сподели той, откакто пусна бюлетината си.

Лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо, началник на дясната Национален парк, прикани хората да гласоподават " всеобщо ", като съобщи, че " колкото по-силно е държавното управление... толкоз по-бързо ще се измъкнем от икономическите, институционалните и обществените проблеми, които имаме в нашата страна ".

Фейхоо осъди Санчес, че освен угажда на крайната левица, само че и на баските и каталунските сепаратистки партии, на които държавното управление на малцинството му разчита за парламентарна поддръжка.

Той дефинира гласуването в неделя като референдум срещу " санчизма " - афектиран термин за политиката на Санчес.

От 12-те района, в които ще бъдат определени нови водачи, 10 са били ръководени от социалисти - независимо или в коалиция.

Броят на районите, които Национален парк ще успее да отнеме от социалистите, ще бъде значим за публичното мнение по отношение на това дали Фейхоо е спечелил на този първи тур и дали успеха му на общите избори в края на годината се счита за предрешена.

Но Фейхоо има и свои проблеми, по-специално крайнодясната партия Vox, третата по величина партия в Народното събрание, която се надява да се трансформира в незаместим сътрудник на Национален парк.

Съзнавайки, че ключът към спечелването на парламентарните избори е завладяването на центъра, Фейхоо се пробва да смекчи линията на Национален парк, откогато пое поста предходната година, като в същото време държи Вокс на разстояние.

Силно районно показване на Vox би отслабило въздействието му./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР