Според някои психолози, тийнейджърските години започват, когато детето е на

...
Според някои психолози, тийнейджърските години започват, когато детето е на
Коментари Харесай

10 неща, които децата трябва да се научат да правят сами, преди да навършат 13

Според някои психолози, тийнейджърските години стартират, когато детето е на възраст от 9 до 13 години, и това е временен интервал, в който родителите би трябвало да разрешат на децата си да порастват и да бъдат самостоятелни. За да създадат този преход равен, родителите би трябвало да оказват помощ на детето си да придобие съществени житейски умения до 13-годишна възраст.

Направихме лист с жизненоважни умения, които всички деца би трябвало да имат, преди да са навършили 13 години.

1. Да печелят и ръководят пари

Можете да предадете на децата си някои съществени финансови умения още когато се научат да броят. До 13-годишна възраст децата би трябвало да могат да пестят пари от тези, които им давате за седмицата, да знаят какъв брой са главните разноски за семейството, да схващат разликата сред дебитни и кредитни карти и да могат да вземат решения за харчене и икономисване.

2. Да правят съществена домакинска работа

Важно е да давате на децата си да правят домакинска работа. Например даже напълно малко дете може да почиства след вечеря или да събира облеклата си. До 13-годишна възраст те би трябвало да могат да изгладят облеклата си, да подредят съдовете, да сменят чаршафите си, да измият кола, да почистват баня и да подреждат кухня. Родителите би трябвало да бъдат поредни и съответни с техните претенции и да предизвикват децата си.

3. Да подготвят храна

Готвенето е значимо умеене, от което вашите деца ще имат потребност, когато станат възрастни и има доста лесни предписания за начинаещи, като сандвичи, бъркани яйца, макаронени произведения, супи и салати. До 13-годишна възраст децата би трябвало да могат да възнамеряват фамилно хранене, да следват елементарна рецепта и да могат да работят с кухненско съоръжение. Не забравяйте да учите децата си по отношение на основите на хигиената и сигурността.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР