На 8 март се отбелязва Международният ден на жената. Също

...
На 8 март се отбелязва Международният ден на жената. Също
Коментари Харесай

Честит 8-ми март!

На 8 март се отбелязва Международният ден на дамата. Също по този начин 8 март се смята и за ден на майката. Празнуват всички дами, майки, баби, лели, дъщери и така нататък Има доста обвинявания към дамите, които смятат днешния ден за собствен празник, а още не са станали майки, само че това не е от голяма важност. Хубаво е да имаме мотиви за празнуване.

А в миналото замисляли ли сте се от къде в действителност произлиза този празник, по какъв начин е почнал да се празнува и чия концепция е било? Ще ви разкажем малко повече за историята на днешния празник, надяваме се да ви бъде забавно.

Историята на празника стартира през 1857 година в Ню Йорк, когато е проведен един от първите протестни манифестации на дамите, работещи в текстилните заводи. Те упорствали за равни права с мъжете, понижаване на работното време и възстановяване изискванията на труд.

През 1909 година Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на дамата.

До 1913 година американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари.

През 1910 година на Втората интернационална конференция на работещите дами в Копенхаген е взето решение за основаване на " Ден на дамата ", който да се отбелязва всяка година.

В резултат на това решение Международният ден на дамата се празнува за първи път през 1911 година в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и дами вземат участие в шествия.

От 1914 година отбелязването на празника в другите страни е на датата 8 март. Той се свързва при започване на века с битката за политическо, икономическо и обществено пълноправие.

През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации взема решение 8 март да стане Международен ден за правата на дамите и за мир.

В България 8 март в началото се отбелязва с беседи в стеснен кръг социалисти през 1911 година, а през 1915 година е първото му обществено честване. Като общобългарски празник 8 март стартира да се чества след комунистическия прелом на 9 септември 1944 година Отначало по предприятия, фабрики, институции се вършат събрания, на които се регистрира приносът на дамите в производството, културата, науката и публичния живот. След рухването на комунистическия режим, последователно честването на празника става такова, каквото е през днешния ден.

Честит празник, благи дами!

Станете част от

Последвайте Jenite.bg в!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР