Според ново проучване само 10 минути бягане с умерена интензивност

...
Според ново проучване само 10 минути бягане с умерена интензивност
Коментари Харесай

Правете това всеки ден по 10 минути и ще сте по-умни и щастливи


Според ново изследване единствено 10 минути тичане с умерена активност са задоволителни, с цел да подобрят настроението и когнитивните функционалности - констатации, които ни дават по-добро схващане за това по какъв начин физическите извършения са свързани с психологичното здраве.

Проучването преглежда по-специално префронталния кортекс (PFC) - частта от мозъка, която е обвързвана с изпълнителните функционалности и контрола на настроението. Изследователите откриват, че бягането води до увеличение на притока на кръв в тази област, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Бягането е нещо, което е относително елементарно за доста от нас - не се изисква специфична екипировка или образование, с цел да започнете, и е потвърдено, че удължава живота. Изглежда, че цялото това координирано придвижване дава на мозъка повече благоприятни условия за мислене.
Направете това с чашата за кафе и ще имате по-плътен каймак
Първата мисъл, с която се разсънват мнозина от нас е за чаша ароматно кафе. Има един елементарен метод, посредством който можем да реализираме още по-п...

" Като се има поради степента на изпълнителния надзор, нужен за съгласуване на равновесието и придвижването по време на тичане, разумно е да има нараснало активиране на невроните в префронталната кора и други функционалности в този район да се възползват от това нарастване на мозъчните запаси ", споделя биохимикът Хидеаки Соя от университета в Цукуба, Япония.

Вече знаем, че физическите извършения могат да подобрят психическото и физическото здраве по доста способи, само че когато става въпрос за психическото благоденствие, са направени относително малко разбори на характерните изгоди от бягането спрямо други физически действия като колоезденето. Изследователите вземат решение да извърнат внимание на този проблем, като се има поради какъв брой значимо е било бягането за еволюцията ни като тип - до момента в който велосипедите съществуват единствено от няколко генерации - и какъв брой разнородни могат да бъдат упражненията (от елементарен джогинг до цялостен спринт). А и това е активност, при която цялото тяло е физически ангажирано.

Общо 26 участници са тествани след интервали на отмора и след 10 минути тичане за цветовете и думите, измервайки времето за реакция при обработката на мозъка - едно от упражненията може да включва гледане на думата " зелено ", написана с алено мастило, и да се наложи да се назове цветът, вместо да се прочете думата. След упражненията участниците реагирали по-бързо на тестванията и съобщавали, че са и в по-добро въодушевление. Това е в допълнение към нараствания кръвен поток, следен в PFC благодарение на техника, наречена функционална спектроскопия в близката инфрачервена област (fNIRS).

Това е и още едно доказателство, че не е належащо безусловно да вършиме доста извършения, с цел да усетите изгодите от тях. Вече е потвърдено, че късите интервали на интензивност усъвършенстват умствената централизация, здравето на сърцето и цялостното положение на метаболизма. Ако физическите извършения могат да се преглеждат като форма на лекарство, показват откривателите, тогава другите типове извършения са като другите типове медикаменти - и в този момент знаем повече за резултатите от бягането и по какъв начин то евентуално може да се употребява като форма на лекуване или терапия.

Още от ПОЛЕЗНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР