Според нов доклад на South China Morning Post китайски изследователи

...
Според нов доклад на South China Morning Post китайски изследователи
Коментари Харесай

Какво става, когато изкуствен интелект управлява сателит

Според нов отчет на South China Morning Post китайски откриватели са решили да тестват качествата на изкуствения разсъдък в космоса по невъобразим досега метод.
 ChatGPT-4, Future of Life Institute и отвореното писмо, което приканва за неотложно прекъсване на създаването на по-мощен изкуствен интелект
Кой и за какво желае да " паузира " развиването на изкуствен интелект

Според някои към този момент е прекомерно късно

Китайците са провели опит, давайки на изкуствен интелект надзор над сателитна камера за 24 часа, а резултатите са много любопитни.

Става дума за дребен спътник за наблюдаване, прочут като Qimingxing 1, като изкуственият разсъдък не е имал опция да контролира орбитата на спътника или да промени курса му. 
 Снимка 615174

Вместо това ИИ е имал цялостен надзор единствено върху камерата на спътника. Изследователите разкрили, че “умният софутер ” е употребявал спътника, с цел да следи необикновени цели по време на опита. 

Една от тях е била Патна, античен град на река Ганг в Индия, място на граничен спор сред Китай и Индия през 2020 година
 Снимка 615175

По време на опита изкуственият разсъдък употребявал камерата на спътника, с цел да следи японското пристанище Осака, известно с това, че от време на време приема военни кораби на на Съединени американски щати, отбелязва SCMP в своя отчет.

Това е първият път, когато ИИ получава свободен надзор върху спътник за наблюдаване, без да се направлява от каквото и да е човешко присъединяване посредством подкани или задания. 

Използването на ИИ в подобен опит също се смята за „ нарушение на разпоредбите “, само че откривателите споделят, че са били подготвени да се изправят пред всички вероятни последици.
 Снимка 615179

Целият смисъл на опита е да се види какъв брой ефикасен може да бъде ИИ при потреблението на другите спътници за отдалечено наблюдаване на Китай, които постоянно стоят неизползвани. 

За страдание, изкуственият разсъдък не е планиран да се изяснява, тъй че да може да разкрие за какво се е насочил тъкмо към тези цели. 
 ChatGPT-5, Open AI, AGI и по кое време изкуственият разсъдък ще стане “изкуствен общ разсъдък ”
ChatGPT-5 ще преобърне света още тази година

Ще прелее ли чашата

Китайците също по този начин не споделят какъв тъкмо е бил въпросният изкуствен интелект и дали е бил обучаван за военни цели.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР