Според него организацията е заявила намерението си да освободи цивилните

...
Според него организацията е заявила намерението си да освободи цивилните
Коментари Харесай

Хамас отиде до Москва. Какво се случи там

Според него организацията е декларирала желанието си да освободи " цивилните пленници " още от първите дни на войната, само че се нуждаела от време, с цел да открие всички, които са се озовали в линията Газа на 7 октомври.

" Стотици цивилни и десетки бойци от разнообразни палестински групировки влязоха в териториите, окупирани през 1948 година, и след рухването на израелската дивизия " Газа " заловиха десетки хора, множеството от които цивилни, и ни би трябвало време, с цел да ги намерим в линията Газа и по-късно да ги освободим ", споделя той.

Абу Хамид е подчертал, че тази задача изисква спокойна конюнктура. " Израелските бомбардировки до момента са умъртвили 50 пандизчии ", добави той.

Представителят на групировката също по този начин разкри, че по време на визитата си в Москва делегация на Хамас е показала на " съветските си другари картина на аргументите за нападението от 7 октомври ". " Руската федерация е другарска страна за палестинския народ и поддържа връзки с всички представители на палестинския народ. Винаги сме подготвени да се консултираме с нея по разнообразни въпроси ", добави той.

Същевременно съветското външно министерство заяви, че на среща с един от водачите на Хамас Абу Марзук в Москва са разискали " освобождението на задграничните заложници, държани в линията Газа ". Освен това са повдигнали " въпроси, свързани с обезпечаването на евакуацията на съветски и други задгранични жители от територията на палестинския анклав ".

В изказването на министерството Хамас се назовава " ислямско съпротивително придвижване ", а един от идеолозите на групировката, Абу Марзук, - " член на политбюро " на придвижването.

В изказването на външното министерство не се показва кой тъкмо е взел участие в диалозите с Абу Марзук. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че не са планувани контакти на Владимир Путин с делегацията на Хамас.

Освен Абу Марзук, на 26 октомври в Москва дойде и иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани. Той е провел диалози със заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, с различен заместник-министър, Михаил Галузин, и със специфичния представител на съветския президент за Близкия изток, Михаил Богданов.

Според изказване на Министерството на външните работи на срещата с Богданов " районният дневен ред е бил в детайли разискван с акцент върху невижданата ескалация в зоната на палестинско-израелския спор. Същевременно беше доказана нуждата от преустановяване на военните дейности в и към линията Газа и бързо даване на филантропична помощ на засегнатото палестинско население ".

Израел разкритикува Москва за това, че е приела делегацията на Хамас - ден откакто Русия наложи несъгласие на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждаща Хамас за нападението от 7 октомври.

На 7 октомври Хамас нападна Израел. Под прикритието на ракетен огън бойците на придвижването навлязоха в израелска територия. В резултат на това бяха убити повече от 1400 души и хиляди бяха ранени. Над 200 души бяха взети за заложници в линията Газа. Движението Хамас твърди, че не е работило независимо. След неговия пробив на израелска територия са навлезли бойци от друга палестинска формация - " Ислямски джихад ", както и палестинци, които не са свързани с една или друга формация. В отговор Израел стартира военна интервенция против Ивицата Газа, при която по данни на палестинското министерство на опазването на здравето са убити към 7000 палестинци и са ранени към 19 000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР