Според националната статистика на практика всеки месец изчезва по едно

...
Според националната статистика на практика всеки месец изчезва по едно
Коментари Харесай

Скоро нито ще има кой да им работи, нито кой да им гласува

Според националната статистика на процедура всеки месец изчезва по едно българско село. Това значи, че в случай че тази наклонност не се промени, скоро тук ще живеят голямо количество пенсионери и малцинство работещи хора.

В седмицата на изборите на 2 октомври у нас Агенция " Франс прес ", представена от в. " Банкер ", разгласява репортаж от Габрово, отдаден на обезлюдяването на по-малките градове и селата в България и разочарованието на хората от политиците. Не, че ние не знаем, че популацията ни продължава да се топи с гневни темпове поради емиграцията и високата смъртност, само че е хубаво от време на време да се забележим и през непознатите очи.

" Празни коридори и единствено осем бебета в креватчетата. Родилното поделение в град Габрово ви споделя всичко, което би трябвало да знаете за фрапантния спад на раждаемостта в България “ – по този начин стартира репортажът на френската организация.

А по-надолу четем тъжното резюме: " Корупцията, неналичието на вероятност и спиралата от политически рецесии, поради които българите ще гласоподават в неделя на четвърти парламентарни избори за 18 месеца, прогониха разочарованите младежи “.

Ако попитаме обаче  управлявалите държавни управления до момента, те ще отговорят, чеса се борили до гибел с демографската рецесия. Ето – българките имат най-дълъг отпуск по майчинство, получават минимална работна заплата, обновена е националната тактика и всичко би трябвало да е напълно наред.

Резултатите обаче са други - България е изгубила една десета от популацията си за десетилетие, което я прави една от най-бързо намаляващите народи в света. Сега има 6.52 милиона души спрямо близо 9 милиона поданици през 1989 година. Друг е въпросът, че една четвърт от популацията е над 65 години и доста скоро на България ще й се наложи да внася работна ръка.

Конкретни мерки  в хилядите изписани със тактики страници може да няма, за сметка на това има безчет статистики за аргументите довели до спад на раждаемостта. Предишната национална демографска тактика (2006-2020 г.) и докладите за осъществяването й, готови от Министерството на труда и обществената политика, могат да се открият в Портала за публични съвещания. Там обстойно и нашироко се изяснява, че повода за рецесията са високата смъртност, ниската раждаемост и емиграцията. За страдание обаче темповете на миграцията и смъртността мъчно могат да се забавят, в случай че този проблем не се изведе като приоритет и не се поработи за действителни стратегии.

За да се забави смъртността, да вземем за пример, би трябвало да се усъвършенства опазването на здравето и профилактиката. Това звучи като " молебен за сняг над Сахара “, тъй като в доста обитаеми места в страната, да вземем за пример в Ахтопол има по един доктор и една кола за спешна помощ. В други няма и толкоз. Хората на такива места имат не сложен, а напряко неосъществим достъп до опазване на здравето.

Темпът на емиграцията пък може да се ограничи с качествени работни места, конкурентни заплати и прогнозируемо бъдеще както за младите, по този начин и за не чак толкоз младежите.  Иначе обстоятелствата сами приказват за трагичното положение  - над 2 млн. стопански дейни българи сега са зад граница, 2.7 млн. души у нас са в работоспособна възраст, само че от тях близо 700 000 са на държавна заплата. А пенсионерите и децата, нямащи право да работят, са към 3.надхвърлят... към този момент са над 2 милиона.

Според националната статистика на процедура всеки месец изчезва по едно българско село. Това значи, че в случай че тази наклонност не се промени, скоро тук ще живеят голямо количество пенсионери и малцинство работещи хора.

Политиците до момента непрекъснато ни уверяваха, че работят по стратегии и трошат пари, с цел да може страната ни да стане атрактивна и българите в чужбина ще се завърнат. Направо ни уверяваха, че ще се извият на опашки по летищата. Това не се случи, нищо че понякога демонстрират някой завърнал се българин, я да развива бизнес у нас, я да се ожени. Не бива да упрекваме хората, че желаят да живеят обикновено, а би трябвало да създадем по този начин, че това да се случва и тук.

Анализаторите предвиждат, че изборите ще доведат до фрагментиран парламент без партия, която да може да сътвори мощна коалиция. Може би ще отидем на нови избори, а това което се предлага на политическия пазар е същото.

Може би е време политиците да се отворят очите, че скоро с изключение на, че няма кой да работи, няма и кой да гласоподава за тях.

В репортажа на Агенция Франс Прес е интервюиран възпитаник в първото държавно учебно заведение в България, учредено в Габрово през 1835 година. Гимназистът Иво Димитров мечтае да замине за Западна Европа, с цел да получи качествено обучение и нови хоризонти. Какво му пречи да ги получи тук?
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР