Според монголската страна строителството на газопровода Силата на Сибир-2 до

...
Според монголската страна строителството на газопровода Силата на Сибир-2 до
Коментари Харесай

Силата на Сибир - 2 - първото монголско предупреждение

Според монголската страна строителството на газопровода " Силата на Сибир-2 " до Китай на нейна територия може да стартира през 2024 година Но първо " Газпром " би трябвало да реши проблемите с доставките с Китай, споделят специалистите, и в това време да реши кой тъкмо е по-голям за решаването им.

Един плюс двама

Премиерът на Монголия Лувсанамсрейн Оюун-Ердене съобщи в изявление за Financial Times, че страната му чака построяването на газопровода " Сибирска сила-2 " през нейна територия до Китай още през 2024 година

В същото време държавният началник удостовери, че съветският план към този момент е минал предпроектно изследване. Окончателният маршрут на газопровода през Монголия обаче към момента се разисква.

Припомняме, че държавното управление на тази страна и Газпром се споразумяха да оценят опцията за полагане на водопровод за доставки на газ от Русия до Китай през територията на Монголия през декември 2019 година, като подписаха меморандум за съгласие.

А през август на идната година ръководителят на съветската газова компания Алексей Милер и вицепремиерът на Монголия Янгугиин Содбаатар подписаха меморандум за желание за основаване на компания в Монголия, която да създаде предпроектно изследване за построяването и употреба на газопровод с потенциал до 50 милиарда кубически метра газ годишно.

Проектът, който се появява като " Силата на Сибир - 2 ", беше упоменат още веднъж през януари 2021 година, годината, в която ръководителят на Газпром разгласи началото на проектно-проучвателните работи по него.

А на 2 декември 2019 година се състоя откриването на самата " Сила на Сибир " - основният съветски газопровод за доставки на газ от Якутия до Приморския край и страните от АТЕР, най-вече до Китай.

Преди това лято на същата година съветският и китайският сектор на газопровода „ Силата на Сибир “ бяха прокарани на границата на двете страни. Това е взаимен план сред Газпром и CNPC (Китай). Експортен потенциал на газопровода: 38 милиарда м3 годишно.

Когато имате потребност от самообладание

Според Игор Юшков, водещ анализатор във Финансовия университет и Фонда за национална енергийна сигурност, този план е представлявал интерес за Газпром още преди спора сред Русия и Европейски Съюз и Съединени американски щати и надлежно актуализирането на тактиката за „ завой на Изток”. Отчасти тъй като газопроводът направи допустимо обединяването на газопреносните системи на източната и западната част на Русия, както и газифицирането на част от съветските райони.

„ Историята на плана е доста остаряла. Преди това се наричаше Алтайският газопровод и трябваше да минава през западната граница на Китай с Русия ", съобщи той.

" Преговорите с Китай се водят от дълго време. КНР е известна като корав договарящ. Освен това, забавен факт: по-рано, за доставки в Европа, Газпром „ отиде “ чак на север, стартира да създава находищата на Ямал и инфраструктурата за превоз на газ беше приспособена към тях. И за какво? Защото пътят от Ямал до Европа е по-кратък “, сподели анализаторът.

Но в това време, означи той, се оказа, че опциите на находищата на Пур-Тазовския регион на Ямал надвишават потребностите на Европа. И " Газпром " възнамерява да ги употребява за " Силата на Сибир - 2 ". По новия китайски маршрут се планува да бъдат доставени към 50 милиарда кубически метра газ.

В сегашната обстановка въпросът за " Силата на Сибир - 2 " за Русия става все по-актуален, счита Игор Юшков. За Газпром е значимо западносибирският газ да е освен за вътрешно ползване, само че и Русия като цяло да поддържа износа.

Освен това, като се има поради последователното понижаване на доставките за Европа, Руската федерация може да достави на Китай през новия газопровод не плануваните 50 милиарда, а неведнъж повече, просто като усили пропускателната дарба на плана.

Въпреки това, отбелязва анализаторът, КНР наподобява има вяра, че времето е на нейна страна.

„ Вероятно китайците считат, че колкото по-лоша е обстановката на европейския пазар за Руската федерация, толкоз по-лесно ще бъде да изтръгне най-изгодните условия от Газпром ", споделя още специалистът.

" Затова Китай протака договарянията в очакване европейските доставки най-сетне да спрат. И тогава " Газпром " сякаш ще пристигна и ще се съгласи с всички условия ", съобщи Юшков.

" И тук можете да се подготвяте колкото желаете, само че в случай че започнете да строите газопровод, без да имате комерсиално съглашение за доставки на газ за Китай, това единствено ще ускори преговорните позиции на Китай. Невъзможно е да се съгласим с сходно строителство във всеки случай “, счита той.

Според Игор Юшков, поради горните фактори, датата, оповестена от премиера на Монголия - 2024 година - наподобява ефимерна.

„ Китайците отхвърлят съветски газ за сметка на полутечен природен газ (LNG), производството му в света е лимитирано... Къде ще отиде на европейския пазар, в случай че доставките на газ по тръбопроводи от Руската федерация бъдат отказани? От Азия ", продължава той.

" Тоест, Китай ще би трябвало да надплати, с цел да се конкурира по цена с Европа, да предлага повече и надлежно да харчи от ден на ден и повече. Или да подписа контракт с Русия при преференциални за всички условия. Газът посредством Силата на Сибир-2 във всеки случай ще бъде по-евтин от LNG. И тази концепция би трябвало да бъде предадена на Китай “, заключи специалистът.

Газификацията на Азия ще продължи

Станислав Митрахович е съгласе със своя сътрудник и специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Той напомни, че самият контракт за плана „ Силата на Сибир-2 “ се разисква към този момент шест години, през последните няколко месеца обстановката се промени доста, само че към момента не сме се доближили до сключването на контракт с Китай.

„ Съответно, малко е прибързано да се разисква построяването на последния сектор от газопровода през Монголия: какво да обсъждаме, в случай че няма съглашение с Китай? И в случай че китайците не го одобрят, тогава какво да строим през Монголия?”, пита специалистът.

Може би монголската страна се пробва да ги поправи с изказвания по отношение на времето на началото на плана.

„ Разбира се, считам, че министър-председателят на Монголия би се зарадвал, в случай че тръба мине през територията на страната му. Монголия би свързала Русия с Китай, страната ще получи пари за изпомпване на газ. Това би й дало опция да извърши газификация”, изяснява Митрахович.

„ Но за Русия актуалните думи на Лувсанамсрайн Оюун-Ердене са просто изказване, което не се основава на съществуването на контракт “, прибавя той.

Станислав Митрахович също счита, че Китай в този момент усеща своето преимущество по въпроса за договарянията за построяването на Силата на Сибир-2. Енергийният баланс на Китай обаче не е толкоз еднопосочен и постоянен.

„ Всъщност самият Китай надалеч не е в победителска позиция, защото при положение на ескалация на спора сред Пекин и Вашингтон, морските доставки за Китай могат да бъдат изложени на риск ", продължава специалистът.

" И тук наличието на тръби от Руската федерация може да бъде стратегически преференциално “, заключи той.

От думите на специалистите следва, че Пекин ще продължи да търси преференциални условия от Русия. Но има ограничавания за тази позиция, тъй като точно Москва ще може да избави КНР от възможна енергийна рецесия. А за това всички страни би трябвало да са подготвени навреме. Това им припомнят - или меко предизвестяват - от Монголия.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР