Според мен цената на петрола е стигнала едно било, сорт

...
Според мен цената на петрола е стигнала едно било, сорт
Коментари Харесай

Андрей Делчев, БПГА: Няма недостиг на петрол и газ, търговията с Русия не е прекратявана

" Според мен цената на петрола е стигнала едно било, вид " Брент " се колебае към 100 $ за барел, плюс-минус и оттук нататък би следвало наклонността да е надолу и това е в действителност значимото за нас. " Това уточни пред БНР Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация и член на УС на БСК.

" Тази наклонност надолу за нас е значима, а и за целия свят, тъй като без значение от глобите, които бяха наложени на Русия поради войната в Украйна, не беше лимитирана търговията с нефт и газ. Поради което Русия продължи да изнася, като оставям на страна политическия сигнал, само че от бизнес позиция това значи, че няма дефицит на пазарите. Тази суматоха, която се сътвори от началото на войната и цената, която " избуя " най-много сред 7 и 9 март, само че по-късно цените потеглиха гладко надолу... ", разясни още специалистът.

" Недостиг на международните пазари не се получи, ообено откакто мина суматохата, цените се възстановиха. Русия е вторият максимален експортьор на нефт в света след Саудитска Арабия. За цените на бензина и дизела бих споделил, че и при нарастването на цените на петрола, и при понижението, има едно закъснение до седмица - т.е. следва се рефлексът на цените на дребно на вътрешния пазар. Само няколко вериги за бензин спекулативно се пробваха да " счупят " пазара на дизел и бензин и бяха посочени като " виновници " за рецесията към 2-3 март. Същото е и с понижаването на цените на петрола и реакцията вътре в цените на дребно ", уточни още Делчев.

" Веригите бензиностанции са купили тогава от търговците на едро бензин и дизел на високите цени и по тази причина е трябвало също да продадат горивото на високите цени. Това е станало. Рафинерията преработва главно съветски нефт. Не имам вяра, че рецесията може да продължи повече от три месеца, такава, че да докара до дефицит на горива на българския пазар, в случай че имаме дефицит, първо се търсят запасите от държавния запас ", заключи Делчев.

" В момента значително пазарът е в положение на нервност във връзка с цените на зърното, на олиото, само че най-много във връзка с цената на петрола, тъй като действителен дефицит няма, който да оправдава преди няколко дни високата цената на петрола ", разяснява тематиката и икономистът Констанца Рангелова.

" Това е нещо обикновено постоянно, когато има такава геополитическа рецесия. Този премиум от геополитически риск постоянно се вкарва в цената. Цените на газа на интернационалните тържища - това е световен пазар, който се също се въздейства от тази суматоха на пазара. А нашите цени са вързани към междурародните пазари по същия метод. Това е значимото да се каже.

И също - от една страна имаме пазар на недопечен нефт, въпреки това - интернационален пазар на бензин и дизел. В момента този пазар е извънредно нагорещен. Дизелът сега на пазара на едро на интернационалните пазари е може би с към 15 $ от горната страна над петрола. И това е, тъй като Русия е значителен експортьор на дизел главно към Европа. Това води също и до някакав тип суматоха и на този пазар в това число ", посочи Рангелова пред БНР.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР