Според комуникацията с Газпром експорт“ около 1/3 от нужните количества

...
Според комуникацията с Газпром експорт“ около 1/3 от нужните количества
Коментари Харесай

Росен Христов: Получихме отговор от „Газпром експорт“

Според връзката с „ Газпром износ “ към 1/3 от нужните количества газ би трябвало да пристигна от там. Получихме отговор от „ Газпром износ “. Комуникацията върви постепенно. Те са подготвени да обсъдят нашите условия. Това сподели министърът не енергетиката Росен Христов в предаването „ Защо, господин министър “ по бТВ.

„ Булгаргаз “ е отправила предложенията си, а „ Газпром износ “ има потребност от време, с цел да ги обмисли, посочи той. „ Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка “, добави той.

Не би трябвало да се стига до арбитраж поради контракта, съобщи служебният министър.

За ноември и декември няма контрактувани количества газ, акцентира министърът.

По думите му постоянният кабинет не е почнал да търси дълготрайни контракти с други снабдители.

„ Договорът с „ Газпром “ е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта – тя се появява без конкурс “, добави той.

Газът, който получаваме за октомври от „ Шиниър “, е най-скъпият в микса, акцентира служебният министър. Служебното държавно управление за няколко седмици е съумяло да контракти въз основата на конкурентна процедура газ от газов хъб „ Балкан “ газ, който е с 18% по-ниска от тази на „ Шиниър “. „ Ако го нямаше „ Шиниър “, газът щеше да е още по-евтин “, добави той.

Ток ще има ще има през зимния сезон, въпросът е на каква цена, съобщи Христов. „ Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим различни източници на доставки. Водим диалози и с „ Газпром Експорт “. Идеята е да имаме диверсифициран пазар “, посочи Христов.

Ако всички процедури и договаряния бъдат сполучливо приключени, цената на газа може да падне още, счита той.

Пораженията от бурята в Бургаско са нанесли съществени вреди на електропреносната мрежа в региона. Електроподаването е възобновено съвсем в целия район, само че по различни канали. Оценяват се вредите и следва възобновяване на висковолтовите мрежи, а това ще отнеме седмици, изясни министърът на енергетиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР