Според изявление на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ),

...
Според изявление на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ),
Коментари Харесай

САЩ ликвидираха командир на Катаиб Хизбула, атакуваха джипа му с дрон в Багдад

Според изказване на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), поместено в обществената мрежа " Екс ", офанзивата е осъществена в 21:30 ч. локално време (18:30 ч. по Гринуич) в отговор на нападенията против американски военнослужещи в района.

Допълва се, че убитият пълководец на авторитетната проиранска шиитска формация е бил виновен за непосредственото обмисляне и осъществяване на офанзиви против силите на Съединени американски щати в Близкия изток.

СЕНТКОМ уточни, че няма данни за цивилни жертви, прибавя Българска телеграфна агенция.

Според неназовани източници на Ройтерс убитият пълководец е Абу Бакир ас Саади, като ликвидирането му е станало посредством нанансянето на удар с дрон по автомобил в Източен Багдад.

" Дрон изстреля три ракети против джип " в източния багдадски квартал Мащал, оповестява източник, поискал анонимност. Друг източник е удостоверил, че в джипа е пътувал " водач на " Хашд аш Шааби " - коалиция от някогашни паравоенни бойци, включени в постоянните елементи на иракската войска, която сплотява проиранските въоръжени групи.

Един от източниците уточни, че са убити общо трима души, а атакуваното транспортно средство е било на иракските Сили за национална готовност " Хашд Шааби ".

Бойците и командирите на " Катаиб Хизбула " също са част от Силите за национална готовност. През януари трима американски военнослужещи бяха убити при нахлуване с дрон на йорданско-сирийската граница, а тогава Пентагонът съобщи, че офанзивата носи почерка на " Катаиб Хизбула ". Впоследствие групировката разгласи, че приключва военните си интервенции против силите на Съединени американски щати в района.

Откакто войната в Газа стартира през октомври, Ирак и Сирия се трансфораха в сцена на съвсем ежедневна замяна на удари сред проирански въоръжени групировки и американските войски.

В края на предходната седмица Съединени американски щати нападнаха проирански групировки в двете страни, като обявиха, че това е единствено началото на отговора им на убийството на тримата военнослужещи на Вашингтон.

През януари при американски безпилотен удар в центъра на Багдад беше премахнат почитан пълководец от локални милиции. Тогава Съединени американски щати започнаха офанзивата в отговор на обстрели против техни сили.

Вчера иракските специфични елементи в Багдад бяха сложени във висока степен на бойна подготвеност, а в мощно охраняваната Зелена зона, където са ситуирани задграничните дипломатически задачи, в това число американското посолство, беше засилено наличието на силите за сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР