Според изследване на Галъп интернешънъл болкан на демографските профили на

...
Според изследване на Галъп интернешънъл болкан на демографските профили на
Коментари Харесай

"Галъп" за "преливането" на гласове и демографията на вота

Според проучване на " Галъп интернешънъл болкан " на демографските профили на вота на 2 октомври, по-малко младежи са отишли до урните, една четвърт са решили за кого ще гласоподават в последния миг, а гласувалите с " не поддържам никого " са тройно повече спрямо последните избори.

Според проучването на " Галъп " новите в Народното събрание - " Български напредък ", вземат 1/3 от гласовете на " Продължаваме промяната " и още 10 000 гласа от Българска социалистическа партия.

Други 40 000 гласа от " Продължаваме промяната " отиват към " Възраждане ", които удвояват резултата си спрямо предходния парламентарен избор. Има и 30 000 минали към ГЕРБ. Така " Продължаваме промяната " остана втора политическа мощ.

Как социолозите разчитат тази " миграция " на гласове?

Първан Симеонов: " Ще се изненадат всички, които считат, че профилът на " Възраждане " е просто коренен. Не е подобен. Той е протестен и по тази причина е пъстър. В никакъв случай или най-малко не напълно маргинализирани хора. Градски избор е това, не е възрастен, не е некултурен. Няма някаква изкристализирала физиономия, не са единствено русофили. Само русофили са Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия ще би трябвало да се отваря към нови публики, а сега това не се случва ".

Демографията на вота демонстрира, че младежите не са излезли да гласоподават в каузи от преди година и половина, като това е повлияло значително гласовете за " Продължаваме промяната ":

" От 4 април насам, през лятото, през ноември даже, когато имаше стабилен млад избор, до ден-днешен, в тези последни четири талази на избори, последователно спада делът на участващите младежи и това се отрази съгласно мен, значително на обстоятелството, че " Продължаваме промяната " останаха на второ място с над 5% пункта разлика. А знаем, че " Продължаваме промяната " е групировка, която кампанираше основно измежду евентуален млад избор в столицата и огромните градове ", сподели Първан Симеонов.

" Продължаваме промяната " са първи в София с 26% против 22 за ГЕРБ. Двете партии си разпределят " на кантар " и гласовете на висшистите - по към 24 на 100.

Сега политическите сили в Народното събрание би трябвало да намерят компромисната формула за сформиране на кабинет, тъй като в противоположен случай гласоподавателят ще ги накаже, счита Първан Симеонов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР