Според главния изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Aramco световните

...
Според главния изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Aramco световните
Коментари Харесай

Директорът на най-голямата петролна компания в света очаква затягане на пазарите

Според основния изпълнителен шеф на саудитския петролен колос Aramco международните петролни пазари ще се оправят с краткосрочните разстройства в Червено море, само че продължителните офанзиви против кораби от страна на хутите могат да доведат до дефицит на танкери и закъснение на доставките.

В изявление за Reuters Амин Насър изрази упованието си за стягане на петролния пазар, защото през последните две години потребителите са изчерпали запасите си с 400 милиона барела, което трансформира свободния потенциал на ОПЕК в главен източник за облекчаване на повишеното търсене.

Нападенията на хутите в Червено море принудиха фирмите да пренасочат доставките към Африка. Хутите, съюзени с Иран, настояват, че дейностите им са в символ на взаимност с палестинците в подтекста на спора сред Израел и Газа.

Насър означи , че в кратковременен проект танкерите може да са разполагаем, само че в случай че спиранията продължат, може да се стигне до дефицит, което ще наложи по-дълги пътувания и спомагателен потенциал на танкерите.

Прекъсванията в Червено море доведоха до това, че контейнеровозите заобикалят маршрута през Суецкия канал и се отклоняват към нос Добра вяра, което удължава с 10-14 дни пътуването от Азия до Европа, където се реализира 12% от международния превоз. Aramco обаче може да употребява водопровод, свързващ източните и западните ѝ уреди, с цел да заобиколи пролива Баб ал-Мандаб край Йемен, откъдето потеглят офанзивите на хутите, което разрешава по-бърз достъп до Суецкия канал.

Насър призна, че може да се наложи някои петролни артикули да плават към Африка. Той изрази убеденост, че мирните договаряния сред Саудитска Арабия и Йемен ще предотвратят по-нататъшни офанзиви на хутите против оборудванията на Aramco.

Що се отнася до търсенето на нефт, Насър предвижда, че то ще доближи 104 милиона барела дневно през 2024 година, което отразява растеж от почти 1.5 милиона барела дневно спрямо растежа от 2.6 милиона барела дневно през 2023 година

При състояние че международните ресурси са в долния завършек на петгодишната междинна стойност заради изчерпването им с 400 милиона барела през последните две години, Насър акцентира, че свободният потенциал (около 3.5% в международен мащаб) е единственото неотложно решение за посрещане на възходящото търсене.

Макар да не може да планува по кое време търсенето на нефт ще доближи своя връх или плато, Насър посочи постоянния растеж на търсенето в Китай и здравословните пазарни условия. Инвестициите на Aramco в китайски рафинерии, съчетани със споразуменията за доставка на недопечен нефт, са в сходство с фокуса им върху превръщането на течности в химикали на китайския пазар, поради неговата прелест и капацитет за напредък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР