Според Фондацията за международен мир Carnegie опитът на Китай за

...
Според Фондацията за международен мир Carnegie опитът на Китай за
Коментари Харесай

Топ 5 причини защо Китай може да не успее да позиционира юана пред долара на глобалните пазари

Според Фондацията за интернационален мир " Carnegie " опитът на Китай за дедоларизация ще се сблъска с някои съществени спънки.

Робърт Грийн, академик от основания във Вашингтон мозъчен концерн, уточни напъните на Китай през последната година да ускори наличието на юана в международната търговия, до момента в който Китай и другите страни от БРИКС се пробват последователно да прекратят потреблението на $.

Ограничено предложение на юани отвън Китай

Наличността на юани отвън Китай остава лимитирана, основно заради финансовия надзор в страната, ограничителен офшорния достъп до валутата ѝ, както е маркирано в работен документ на Banque de France. Данните на МВФ за второто тримесечие на 2023 година разкриват, че юанът съставлява едвам 2.45% от запасите на задграничните централни банки, което внезапно контрастира с преобладаващия дял на $ от 59% през този интервал.

Доларът продължава да господства в транзакциите

Въпреки напъните на Китай присъединяване на юана в транзакциите на SWIFT е едвам 3.47% спрямо преобладаващия дял на $ от 48% в международен мащаб. Дори в границите на трансграничните заплащания на Китай през 2023 година почти 47% от тях са деноминирани в долари, макар че единствено към 17% от китайския експорт се насочва към Съединени американски щати, съгласно комерсиалните данни за 2021 година

Предизвикателства, произлизащи от китайската стопанска система и надзор

Несигурното положение на китайската стопанска система, усложнено от контрола върху капитала, съставлява спомагателна спънка за необятното приемане на юана.

Икономическите усложнения след корекциите в Ковид политиките, съчетани с проблеми в потребителското търсене и проблематичния бранш на недвижимите парцели, понижават доверието. Строгият надзор, ограничителен придвижването на юана в и отвън страната, понижава неговата ликвидност, което евентуално прави други възможности като $ по-привлекателни.

Зависимост на Китай от $

Парадоксално е, че личната валутна система на Китай разчита в огромна степен на щатския $, като по-голямата част от търговията с юани се прави против него. Анализите сочат, че към 50% от валутните запаси на Китай през 2022 година се състоят от долари, което обвързва ориста на юана със стабилността на зелените пари.

Действия на Съединени американски щати върху разрастващите се пазари

Развиващите се пазари, изправени пред дефицит на долари, се обърнаха към юана. Преодоляването на този дефицит може да пренасочи стопанските системи от юана. Недостигът на долари визира страни като Аржентина, Египет и Етиопия, което провокира интерес към юана. Политиците в Съединени американски щати би трябвало да се оправят с дефицита на долари, с цел да схванат претекстовете, заради които други стопански системи се обръщат към Китай за валутни решения.

В умозаключение, въпреки че Китай продължава да поставя старания за интернационализиране на юана и понижаване на зависимостта от $, големите спънки, които се коренят в световната финансова динамичност и в личния стопански пейзаж на Китай, слагат обилни провокации пред тази амбициозна стратегия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР