Според древните китайски лекари здравето зависи от запазването на баланса

...
Според древните китайски лекари здравето зависи от запазването на баланса
Коментари Харесай

Топ съвети от китайската медицина за здраве и дълголетие

Според античните китайски лекари здравето зависи от запазването на салдото сред Ин и Ян. Важно е човек да се придържа към постоянен живот, да заобикаля изобилното хранене, както и пиянство.

Традиционната китайска медицина разказва няколко съвета за дългогодишен и пълностоен живот, които са настоящи и в днешно време. Това е по този начин, тъй като сме издигнали в фетиш удоволствията и потреблението, а всекидневието ни се е трансформирало в непрекъснато преследване на пари, популярност и авторитет, което пък ни води към непрекъснат стрес.

Да запазим здравето си е развой на непрекъснато поддържане на вътрешното ни равновесие, както физическо, по този начин и прочувствено, макар непрекъснато изменящите се външни условия - това схващане лежи в основата на китайската медицина. Според античните китайски лечители, с цел да бъде един човек многогодишен, той би трябвало да не злоупотребява с тялото си и да се защищава оптимално от заболявания. С други думи нашето здраве зависи напълно от нас самите. Продължителното седене и обездвижване поврежда мускулите.

Прекомерното вървене пък травмира сухожилията и ставите, продължителното натоварване на очите вреди на кръвта. Тези антични китайски текстове са към този момент и потвърдени от модерната западна просвета. Същото се отнася и до храната.

Според китайската медицина е вярно е да се яде по-малко. В противоположен случай човек изразходва за храносмилане прекомерно доста сила и това изтощава организма му, а от там го прави предразположен на заболявания.

Западните медици също съумяват да доближат до този извод, а точно, че прекаляването с храната е нездравословно. Важното в тази ситуация е не просто да понижим количеството храна, а да се обърне внимание и на качеството.

 Закуска

Китайската медицина поучава да ядем по-малко месо, тъй като е по-трудносмилаемо, да акцентираме на вегетарианските ястия и по-специално на зърнените култури, тъй като не са неутрални. По природа плодовете, зеленчуците и месото са студени, хладни, топли или горещи. Затова при огромна консумация те могат да нарушат салдото на Ин и Ян силите и по този начин да ни разболеят.

Интересно е, че не трябва да злоупотребяваме даже с билките, тъй като те са или горещи, или студени, и би трябвало да се употребяват единствено като медикаменти за възобновяване на салдото. Според античните множеството болести са провокирани от мраз, затова храната която консумираме би трябвало да е топла.

Температурата на храната би трябвало да надвишава телесната ни. Ако температурата е по-ниска, то силата на организма ще отиде за повишение на температурата в стомаха, с цел да може храната да се усвои и обработи.

Студът може да ни докара до проблеми със стомаха и червата. Добре е да заобикаляме и храни, които са студени по природа. Китайците причисляват билковия и зеленият чай студени по природа, без значение дали го консумираме топъл или парещ.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР