Според Димитър Найденов има значителни аномалии при получаването на обезщетения

...
Според Димитър Найденов има значителни аномалии при получаването на обезщетения
Коментари Харесай

Депутати предлагат промяна при пенсиониране в държавните фирми

Според Димитър Найденов има обилни аномалии при приемането на компенсации при пенсиониране в държавните предприятия. В общия случай става въпрос за връзки, уредени в групов трудов контракт.Има голяма диспропорционалност сред компенсациите в частния бизнес и държавните предприятия.

С предлаганото допълнение на Закона за обществените предприятия се вкарва горна граница на компенсациите при преустановяване на трудово правно отношение след добито право на пенсия, което не може да надвишава брутното трудово заплащане за период от 12 месеца.

Така служащите и чиновниците ще продължат да бъдат защитавани от Кодекса на труда, само че държавното управление, груповият трудов контракт и съответният самостоятелен трудово контракт няма да могат да плануват компенсации над горната граница.

Според Кодекса на труда работодателят дължи минимални компенсации съгласно трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години – шест заплати. Член 228, алинея 2 от Кодекса на труда категорично показва, че тези компенсации са минимални, цитира Дир.бг.

Той разрешава да бъдат планувани и по-големи в акт на Министерския съвет, в групов трудов контракт или в трудовия контракт.

Предложенията са част от импортиран за разглеждане в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените предприятия.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР