Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от

...
Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от
Коментари Харесай

Приднестровските сепаратисти поискаха от Русия защита срещу Молдова

Според декларацията, представена от съветски медии, сепаратистките управляващи желаят от Москва " да предприеме ограничения за отбрана на Приднестровието в изискванията на усилване на натиска от страна на Молдова ".

В декларацията, призната на конгрес на приднестровските депутати, се приказва за " обществен и стопански напън върху Приднестровието, който опонира непосредствено на европейските правила и подходи за отбрана на правата на индивида и свободната търговия ", отбелязва Ройтерс.

Декларацията, адресирана към двете камари на съветския парламент, акцентира " непрекъснатото престояване на територията на (самопровъзгласилата се - бел. ред.) Приднестровска молдовска република на над 220 хиляди жители на Русия и неповторимия позитивен опит на съветските миротворчески сили на Днестър, както и статута (на Русия) на поръчител и медиатор в преговорния развой ".

Приднестровието - тясна линия земя сред Молдова и Украйна - се намира единствено на 200 км от външната граница на Европейски Съюз. То се откъсна през 1992 година от Молдова с съветска помощ. Преди това имаше къс въоръжен спор сред Молдова и самообявилата се Приднестровска република. Последната не разполага с международноправен статут.

Миналата седмица, в отговор на въпрос, обвързван със известия за вероятен референдум в Приднестровието за присъединение към Руската федерация, представител на Европейската комисия съобщи, че Европейски Съюз поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Молдова. Всяка смяна (на границите) би била в нарушаване на интернационалното право, сподели представителят.

Преди това анализатори от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) оповестиха, че в проруските сепарастисти в Приднестровския район на Молдова могат да провеждат референдум за присъединението на така наречен Приднестровската молдовска република (ПМР) към Русия на 28 февруари. Според анализаторите съветският президент Владимир Путин може да разгласи анексирането на Приднестровието по време на плануваното си послание към съветското Федерално заседание на 29 февруари, макар че това наподобява малко евентуално.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР