Споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма дава

...
Споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма дава
Коментари Харесай

Безработни се преквалифицират според нуждите на туризма

Споразумението за подготовка и преквалификация на фрагментите в туризма дава опция за качествено образование съгласно действителните потребности в бранша . По този метод ще се подсигурява неговата резистентност. За това увери министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след съвещание на Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма.

Тя съобщи, че би трябвало поддръжка от страната за подготовката на по-качествена и производителна работна мощ.

Основната цел на двустранния документ е да предизвиква даването на образования за придобиване на професионална подготовка . Това включва и образование посредством работа на заети и безработни лица съгласно потребностите на работодателите, които могат да подават поръчки за своите потребности в Агенцията по заетостта и в поделенията й в страната.

Проектът планува лица, които са регистрирани като безработни в Агенцията, да бъдат обучавани в центровете на държавното дружество " Българо-германски център за професионално образование " в Царево и Смолян. Изпълнителният шеф на предприятието Любов Попова посочи, че от началото на 2015 година до края на септември 2018 година институцията е обучила над 2000 безработни в специалности и специалности в региона на туризма. Сред тях максимален е броят на готвачите - общо 967 души.

 Улесняват назначението на сезонни служащи от трети страни
Улесняват назначението на сезонни служащи от трети страни

Намаляват броя на документите за краткосрочно наемане на чужденци

За популяризирането на съглашението би трябвало да се организира разискване по места с работодателите и всички, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират фрагменти в туризма по две посоки. Едното е обвързвано с лица, които са регистрирани в бюрата по труда, а другото е въз основата на дуалното образование, само че за към този момент работещи лица, изясни Ангелкова. По този метод работодателят ще може да влага в тях и те да работят избран брой години в предприятието , което ги изпраща на образование.

Министър Ангелкова означи, че не доближават фрагменти както за летния, по този начин и за зимния сезон и изясни, че поради това е значимо като краткосрочна мярка да се обезпечи опция за сезонно наемане на служащи от трети страни.

От своя страна министър Петков показа политиката на Министерството на труда и обществената политика за решение на казуса с дефицита на фрагменти в областта на туризма. Той срещна представителите на сектора с подхванатите законодателни промени за ускорение на процедурите за вписване на служащи от трети страни за сезонна претовареност.

 2 000 чужденци били заети в летния туризъм във Варна
2 000 чужденци били заети в летния туризъм във Варна

От Украйна, Молдова, Русия, Беларус, Македония, Грузия, Туркменистан, Турция, Таджикистан и други

В резултат от тези ограничения и от възходящото търсене на сезонна работна ръка в туризма, през 2018 година са регистрирани два пъти повече сезонни служащи в туризма от страни отвън Европейския съюз - главно от Украйна и Молдова.

Министър Петков съобщи, че все още техният брой е повече от 7800, като част от чужденците се възползват от процедурата да получат позволение за сезонна претовареност до 9 месеца.

Той изясни, че няма точна статистика дали з аплащането на чужденците е по-високо или по-ниско . Това зависи само от заеманата позиция.

 Започваме да
Започваме да " внасяме " сезонни служащи от чужбина

Българите избират да работят в чужбина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР