Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено

...
Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено
Коментари Харесай

Ердоган: Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено с още два месеца

Споразумението за експорт на зърно през Черно море е удължено с още два месеца, заяви през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ден преди вероятното отдръпване на Русия поради спънки пред износа на съветско зърно и торове, съобщи Ройтерс.

Ердоган сподели това пред представители на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР), откакто последният транспортен съд отплава от украинско пристанище по силата на съглашението.

Сделката, чийто период изтичаше на следващия ден, обезпечава безвреден експорт през Черно море на украинско зърно.

" Споразумението за зърнения кулоар през Черно море беше удължено с два месеца с напъните на Турция ", сподели президентът, като благодари на водачите на Русия и Украйна и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за помощта.

На 22 юли 2022 година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на интернационалния пазар. Първоначално споразуменията бяха подписани за 120 дни, а през ноември предходната година бяха удължени за същия период. На 18 март тази година Русия разгласи удължаването на договорката с 60 дни, като предизвести, че това време ще бъде задоволително за оценка на осъществяването на меморандума, подписан с Организация на обединените нации. Москва неведнъж е отбелязвала, че по-нататъшно решение за удължение на договорката зависи от осъществяването на съветската част от съглашението, отбелязва ТАСС.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР