Близо 5000 осъдени украинци са се съгласили на предсрочно освобождаване

...
Близо 5000 осъдени украинци са се съгласили на предсрочно освобождаване
Коментари Харесай

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Близо 5000 наказани украинци са се съгласили на предварително освобождение в подмяна на военна работа, съобщи заместник-министърът на правораздаването Елена Висоцка. По-рано през май Народното събрание на Украйна публично одобри законови текстове, съгласно които наказани хора (затворници) ще могат да влязат в армията - правила, които важат единствено при военно положение/задължителна готовност, в каквото е страната сега. Осъдените ще влизат в украинската войска с контракт за професионална работа, а присъдата им ще става условна. Това не ги избавя от нова присъда, в случай че извършат нарушаване на украинските закони.

На 17 май, през днешния ден, украинският президент Володимир Зеленски подписа законопроекта, който разрешава на жители, наказани по избрани обвинявания, да служат в армията.

До 20 000 наказани могат да бъдат освободени предварително

Елена Висоцка означи, че през април ведомството е провело анкета измежду пандизчиите и към 4500 наказани са се съгласили на предварително освобождение с боен контракт. Затворническата администрация не е задавала въпроси на лишените от независимост по членове от Наказателния кодекс, които сега не подлежат на готовност. Здравословното им положение също не е било взето под внимание. Висоцка изясни, че когато Министерството на правораздаването е подготвяло статистическите данни, с цел да ги показа на депутатите, те незабавно са изключили към 4000 наказани, които са били диагностицирани с рискови болести като ХИВ, хепатит и туберкулоза. " Не толкоз „ букетът “ от заболявания обаче може да попречи, колкото неналичието на предпочитание у наказания да отиде на война ", сподели зам.-министърът, представена от ведомството ѝ във Фейсбук.

Според информация, предоставена от Министерството на правораздаването на съвещание на съответната комисия, 20 000 наказани могат да получат право на предварително освобождение. За да може законът да бъде прибавен напълно, е належащо да се одобряват подзаконови актове.

 

Според Висоцка сега Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи приготвят взаимно плановете. След това проектодокументите ще бъдат показани на държавно съвещание и ще бъдат подсилени с вътрешни заповеди. До цялостното използване на закона ще минат няколко седмици.

Колко пандизчии има в Украйна?

Към 15 май 2024 година в украинските колонии има 27 471 наказани, в това число 1538 дами.

" Нека си представим следната обстановка - един възрастен мъж е освободен от пандиза и е кадърен за работа по здравословни аргументи. Убедена съм, че той може да бъде подготвен за всякаква работа на фронта ", сподели Висоцка. " Струва си да се подчертае, че законодателите са написали закона по подобен метод, че освободените наказани ще служат в обособени военни елементи. По този метод се отстраняват непотребните опасения на обществото по отношение на хипотетичното укриване на освободените наказани. Те сигурно няма да служат в тиловите елементи “.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР