Споразумението с Европейския съюз за Брекзит на британския премиер Тереза

...
Споразумението с Европейския съюз за Брекзит на британския премиер Тереза
Коментари Харесай

Какъв е план Б, ако британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит?

Споразумението с Европейския съюз за Брекзит на английския министър председател Тереза Мей може да не е, както го дефинира един опозиционен английски народен представител, " толкоз мъртво, колкото най-мъртвото додо ", само че то несъмнено боледува, отбелязва в собствен материал организация " Асошиейтед прес ".

Изглежда доста евентуално английският парламент да отхвърли съглашението в плануваното за по-късно през днешния ден гласоподаване. Ако това се случи, Тереза Мей ще има време до началото на идната седмица да се върне в Народното събрание с проект Б , а Англия ще има единствено 10 седмици до излизането си от Общността, със или без съглашение, на 29 март.

 Колко огромна ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?
Колко огромна ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Всеки е склонен в Уестминстър, че Мей ще изгуби тази вечер

Ето взор към това, което може да се случи , в случай че английските депутати гласоподават срещу договорката, както всеобщо се чака.

Ако съглашението бъде отхвърлено с дребна разлика, държавното управление може да опита още веднъж, като отново показа съглашението на Народното събрание, откакто го промени или завоюва утешителни думи от Европейския съюз , с цел да успокои терзанията на депутатите.

Ала макар че водачите на Европейски Съюз предложиха " уточнения " по съглашението, те упорстват, че договорът за излизане на Англия, чийто размер е 585 страници, не може да бъде предоговарян .

 Програмата и часът на основния избор за Брекзит във Англия
Програмата и часът на основния избор за Брекзит във Англия

Окончателното гласоподаване на съглашението на Мей може да е към 21,00 часа (23,00 часа българско време)

Каквито и да е спомагателни гаранции, които дават, евентуално няма да задоволят настояванията на английските депутати , които поддържат Брекзит и които желаят да трансформират или да анулират защитния механизъм за ирландската граница, който ще обвърже Англия в митническия съюз на Европейски Съюз след Брекзит. Европейски Съюз споделя, че не може да има договорка без защитния механизъм, който да подсигурява отворена граница по протежението на единствената сухопътна граница на Англия със страна членка на Европейски Съюз.

Европейски Съюз евентуално ще бъде по-възприемчив към по-меко съглашение за Брекзит, според което Англия остава част от единния пазар на Общността за артикули и услуги. Но Тереза Мей акцентира, че в никакъв случай няма да се съгласи с подобен проект и не е ясно дали болшинството от депутатите ще го поддържат.

Заради разделянето в английския парламент налице са от ден на ден спекулации, че Англия може да се стреми към удължение на двугодишния развой по излизането от Европейски Съюз , който би трябвало да изтече на 29 март. Дори в случай че съглашението за излизане бъде утвърдено скоро, може да няма задоволително време английският парламент да одобри цялото законодателство, което би трябвало да бъде в действие до деня на Брекзита.

 Шотландските националисти и северноирландците няма да поддържат договорката за Брекзит
Шотландските националисти и северноирландците няма да поддържат договорката за Брекзит

Според него няма " добър Брекзит " и излизането от Европейски Съюз неизбежно ще коства работни места

Някои министри приканват Мей да отсрочи Брекзит и по-късно да се съветва с депутатите в поредност от " индикативни гласувания ", с цел да се види дали може да бъде реализирано болшинство за нов проект. А разнообразни групи депутати изследват способи за потребление на парламентарните правила, за да изземат контрола по процеса по Брекзит от държавното управление .

Вероятно ще е належащо и отсрочване при положение на два други вероятни сюжета: парламентарни избори или втори референдум за Брекзит. Всяко отсрочване на датата на Брекзит изисква единомислещо утвърждение от водачите на останалите 27 страни членки на Европейски Съюз.

Ако съглашението претърпи загуба с огромна разлика, министър председателят Тереза Мей ще се изправи пред напън да подаде оставка . Но тя се зарече да продължи, а няма по какъв начин нейната Консервативна партия да я в профил като водач - след несполучливия избор на съмнение за водачеството на Мей, импортиран от депутати консерватори през декември, тя е в сигурност от друго предизвикателство за водачеството ѝ в продължение на една година.

 Горната камара на английския парламент отхвърли договорката на Мей за Брекзит
Горната камара на английския парламент отхвърли договорката на Мей за Брекзит

Вотът се организира 24 часа преди основното гласоподаване в Камарата на общините

Основната опозиционна Лейбъристка партия показва, че ще се опита да провокира избори, като внесе избор на съмнение на цялото държавно управление. Но гласуването няма да успее, в случай че някои членове на ръководещите консерватори или съдружните им сътрудници от северноирландската Демократична юнионистка партия не се разпалват и не застанат на страната на опозицията.

Ако държавното управление загуби вота на съмнение, то ще има 14 дни, с цел да обърне резултата , като завоюва доверието на депутатите в ново гласоподаване - евентуално с нов министър-председател, в случай че Мей бъде уверена да подаде оставка. Ако това не се случи, ще има избори - развой, който лишава от пет до шест седмици.

Възможен е и втори референдум за Брекзит . Кампанията за подобен, водена основно от поддръжници на губещата страна за оставане в Европейски Съюз на референдума през 2016 година, набира скорост, откакто клопките и сложността на процеса по развода стартират да се обясняват.

 Мей пред депутатите: Историята ще ви съди, Брекзит без договорка е опасност за страната
Мей пред депутатите: Историята ще ви съди, Брекзит без договорка е опасност за страната

Мей приказва пред Камарата на общините в финален опит да убеди депутатите

Правителството твърдо се опълчва на втори референдум, само че предизвести, че все по-вероятно е решението за излизане от Европейски Съюз да бъде анулирано, в случай че съглашението на Мей бъде отхвърлено .

Не е ясно дали болшинството от английските депутати ще поддържа нов референдум или какъв би бил въпроса. Много политици, които поддържат Европейски Съюз, желаят избор сред излизане съгласно препоръчаните условия и оставане в Европейски Съюз, само че други споделят, че излизането без договорка също би трябвало да бъде вид.

Има огромен късмет всеки нов референдум да бъде толкоз разделящ, колкото и първият.

" Без съглашение " е излаз, който малко хора желаят, само че това е също вид по дифолт . Ако съглашението за бракоразвод не бъде утвърдено, променено или блокирано, Англия ще престане да бъде член на Европейски Съюз в 23 часа лондонско време на 29 март.

" Bank of England " предизвести, че излизането от Общността без никакво съглашение може да хвърли Англия в най-дълбоката криза от близо 100 години .

 Тереза Мей: Брекзит може да спре, в случай че отхвърлите договорката с Европейски Съюз
Тереза Мей: Брекзит може да спре, в случай че отхвърлите договорката с Европейски Съюз

Най-вероятният резултат ще бъде парализа на Народното събрание и " риск да няма Брекзит "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР