Споразумението между Булгаргаз и турската компания Боташ за доставка и

...
Споразумението между Булгаргаз и турската компания Боташ за доставка и
Коментари Харесай

България може да опита да измени споразумението с "Боташ" за газа

Споразумението сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ " за доставка и пренос на природен газ, подписан от служебния кабинет, е за смущаващо дълъг период. Едностранното му преустановяване води до огромни неустойки годни за цели интервал - до 2035 година Ценообразуването по него не ощетява българската страна и респективно българския публичен снабдител. Това отговори министърът на енергетиката Румен Радев по време на чуване му в Народното събрание по тематиката, поискано от Българска социалистическа партия.

Депутати от партията на Нинова загатнаха цифри, свързани с разноските на България и възможни неустойки в питането си до министъра, които той не удостовери и не отхвърли. Поискаха интервенция " чисти ръце " без значение кой ръководи.

Заради грифа " комерсиална загадка ", с който е обезпечено съглашението, министърът не можа да заяви нищо съответно от него.

Посочи обаче, че не вижда основателни аргументи, заради които се е бързало с това съглашение и е било подписано в " забавен интервал " - сред Коледа и Нова година, а също така бързо и за толкоз дълъг интервал. Подчерта обаче, че Турция е стратегически сътрудник за България, само че " би трябвало да имаме правилни връзки, което значи двустранно преференциален метод на работа. Прибързаността не е добра база за реализиране на оптимални параметри. Понякога и с най-чисти намерения в изискванията на припряност се позволяват и неточности ", добави той.

Все отново уточни, че когато има дълготраен контракт за доставка, таксата, която се начислява за превозване нормално е много по-ниска от тази, която би се сложила, в случай че няма подобен контракт.Министър Радев добави, че цената, по която " Булгаргаз " ще купува природен газ по това съглашение, е тази, която българската компания контракти с доставчика. Енергийният министър разясни, че първото заплащане по съглашението става на терминала в Турция и това е контрактуваната сред " Булгаргаз " и съответния снабдител цена. Впоследствие има прекачване на тези количества природен газ на входна точка " Странджа ", където се довършва заплащането с такса.

" Това е моделът. При него няма ощетяване на интереса ", съобщи Радев. По думите му " Булгаргаз " има и явен надзор на произхода на природния газ посредством документите, които непосредствено получава от търговеца, от който купува синьото гориво, а не от " Боташ ".

Според него евентуално има опция за предоговаряне, макар че съглашението е правнообвързващо. От думите му се разбра, че сега се водят договаряния съглашението да премине в общоприет контракт за покупко-продажба на газ и в границите на тези договаряния има " известна опция " за предоговаряне на част от контрактуваното към този момент. Действащите сега задължения към този момент са били приложени при доставка, направена през април, за което е била осведомена и Комисията за енергийно и водно контролиране.

То даже към този момент е произвело резултат, посредством доставки на природен газ през април тази година. Въпреки това Министерството на енергетиката ще се опита да преразгледа и предоговори клаузи от него.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разяснява, че се тормози какво ще се случи с това съглашение, в случай че потреблението на България намалее под 3 милиарда куб. м годишно, в случай, че към този момент е поела задължения за по-голямо количество - посредством " Боташ ", увеличение на потенциала си на терминала в Александруполис и съществуващия контракт за доставка с Азербайджан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР