Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила, съобщи председателят на

...
Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила, съобщи председателят на
Коментари Харесай

Споразумението ЕС – Турция за миграцията остава в сила

Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в действие, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след изключителната среща в Брюксел с турския президент Реджеп Ердоган. Домакин на срещата бе ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Фон дер Лайен означи, че в идващите дни и седмици цялостният текст на съглашението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи Европейски Съюз и Турция имат общо виждане за събитията до момента, само че се разминават в тяхното пояснение.
Външните министри на Европейски Съюз осъдиха потреблението на мигрантите от Турция за политически цели Европейски Съюз още веднъж акцентира сериозното си безпокойствие от обстановката на гръцко-турската граница
Тя заяви, че Европейски Съюз е изразил подготвеност да продължи работата си по съглашението, в случай че по този начин постъпи и Анкара. Днес очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, би трябвало да потърсим път напред. Явно имаме разлики, обсъдихме ги намерено, съобщи Фон дер Лайен. Тя добави, че от поддръжка имат потребност и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Снимка: EPA

Шарл Мишел добави, че на днешната среща двете страни се разискали разногласията си към изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в съглашението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той добави, че Европейски Съюз е внесъл обяснения кои суми дефинира за " изплатени " и кои за " обещани ".
Гръцкият министър председател прикани Ердоган да води мигрантите от гръцката граница "Гърция постоянно е признавала, че Турция играе значима роля в решаването на казуса с бежанците, само че това не може да става в условия на закани и шантаж ", сподели гръцкият министър председател
Днешната среща е първа стъпка в вярната посока, към мощен политически разговор, съобщи Мишел. Той заяви, че се чака в идващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо ниво.

Миналата седмица Европейска комисия посочи, че до момента от плануваните шест милиарда евро са изплатени 3,2 милиарда евро от общо контрактувано систематизиране на 4,7 милиарда евро.

Снимка: EPA

Изплащането на сумите се прави след инспекция на осъществените действия на място. Тези суми не са предопределени за турските управляващи, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава представителят.
Ердоган изиска да бъдат преразгледани споразуменията за бежанците Хиляди мигранти не престават да се тълпят пред телените заграждения на границата с Гърция
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР