Споразумение за таван на цените на газа в ЕС няма

...
Споразумение за таван на цените на газа в ЕС няма
Коментари Харесай

Все още няма споразумение за таван на цените на газа в ЕС

Споразумение за таван на цените на газа в Европейски Съюз няма да бъде реализирано на днешното съвещание на енергийните министри в Брюксел, заяви БНР с позоваване на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

" България и още 14 страни се сплотяваме към това, че би трябвало да има динамичен таван и да се гони цена най-много от 150-160 евро за мегаватчас ", разясни той.

Това не е контролиране на пазара, а защитна мярка от свръхвисоки цени като през август и септември, сподели енергийният министър. Както към този момент е известно, другата група към Германия и Нидерландия упорства да няма ограничавания, а в случай че има, да са високи, тъй че да не се задействат.

" Това са групата страни, които или имат изгода от търговията с газ, надлежно – от високите цени, или изпитват остра потребност от газ и като Германия са с мощна стопанска система и са подготвени да платят каквато и да е цена, единствено и единствено да има газ. Имат и запаси да компенсират потребителите за високите цени. За страдание, още веднъж виждаме една разграничена Европа, едни двойни стандарти и едно превъзходство на стопански мощните страни във вземането на решението ".

Министърът съобщи, че не чака пробив до края на тази година и изрази опасения от компромиса, който би могъл да бъде реализиран от чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз и Еврокомисията: 
" Моето терзание е, че този компромис в последна сметка няма да е подобен, какъвто прави работа. На нас в България не ни би трябвало просто газ. И промишленост, и консуматори, всички са обединени от мнението, че на нас ни би трябвало газ от порядъка на най-много 200-250 лв. на мегаватчас. Иначе нямаме потребност – т.е. стопанската система не може да работи дейно и избира да затвори. "

Турция е подготвена да разисква непрекъснати доставки на синьо гориво за нас, уточни министър Христов.
" Сега отпътуваме – в петък и събота, още веднъж за Турция, имаме среща и с министъра, и с компанията " Боташ ", където към този момент по-конкретно да забележим какво може да се договорим. “ - добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР