Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян, заяви

...
Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян, заяви
Коментари Харесай

Борел: ЕС очаква възможно най-скорошно решение на спора между София и Скопие

Спорът сред София и Скопие би трябвало да бъде преодолян, съобщи през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Има мощна воля и политическа решителност у Съвета да даде подтик, с цел да се избегне допустима рецесия, в случай че до края на френското председателство (на Съвета на Европейски Съюз до края на юни - бел. кор.) не бъде открито решение. Поставям период - в случай че не стане до края на френското председателство, ще би трябвало да призная, че ще има мощна рецесия в връзките ни със страните от Западните Балкани. Затова ще създадем всичко по силите си, ще оказваме целия вероятен напън, с цел да могат двете страни да реализират единодушие, добави Борел.

Европейски Съюз желае от Западните Балкани да подхождат по-стратегически към вътрешните проблеми, към промените и откритите двустранни въпроси, добави той след днешния взаимен обяд на външните министри от Европейски Съюз и от страните от района. Съществува визията, че би трябвало да стартираме договаряния със Скопие и Тирана неотложно, означи Борел и посочи, че персонално е поел сходно заричане.

Надявам се, даже повече, повече даже от бленувам, че това ще стане по време на френското председателство. Всички виждаме, че повече отлагането не може да продължава. От това нямат изгода те (Скопие и Тирана - бел. кор.), нямаме и ние, коства ни прекалено много в политическо отношение. Това е подарък за Русия и мотив да продължава по същия метод, добави Борел.

Той разясни, че в района се популяризира интензивно съветска агитация и дезинформация. Борел похвали страните от Западните Балкани, които ползват напълно европейските наказания и прикани останалите, като Сърбия, да сторят същото, тъй като запазването на връзки с режима в Кремъл и с Европейски Съюз по едно и също време повече не е съвместимо. Неутралитетът през днешния ден, при войната в Украйна, е неверно разбиране, заключи той. В отговор на въпрос Борел посочи, че няма връзка сред предстоящите договаряния със Скопие и Тирана, и въпроса за кандидатурата на Украйна за Европейски Съюз.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР