Спор и размяна на остри реплики между здравния министър, директора

...
Спор и размяна на остри реплики между здравния министър, директора
Коментари Харесай

Ангелов и Балтов в спор с Мангъров пред очите на Борисов


Спор и замяна на остри реплики сред здравния министър, шефа на Пирогов и доцент Атанас Мангъров се заформи през днешния ден на съвещание на Министерския съвет в присътвието на премиера Бойко Борисов.

Проф. Ангелов и проф. Балтов опазиха решенията за карантина на всеки позитивен и на контактните му лица на първа линия. Мангъров пък настояваше, че който няма признаци, няма потребност да е изолиран. Нямало потребност и доста от случаите на ковид да влизат в болница, сподели инфекционистът, който е измежду върлите критици на строгите ограничения.

Мангъров приказва по какъв начин персоналните лекари не би трябвало да лекават по телефона, а да се включат в помощ на лечебните заведения. Борисов го прекъсна с думите, че към този момент са отпуснали средства от бюджета за спомагателни хонорари на персоналните лекари, които оказват помощ в битката с вируса.

Инфекционистът ядоса здравния министър с коментара си за карантинните ограничения. Той изясни по какъв начин те би трябвало да се разхлабят: „ Хората с позитивни проби биват карантинирани дружно с всичките си близки. Какъв е смисълът, откакто е бил инфектиран няколко дни преди този момент и е обикалял измежду хората? Какъв е смисълът от строгите карантинни ограничения ", бе тезата на Мангъров.

Тогава проф. Балтов скочи: " Трима некарантинирани позитивни хора заразяват 455 души в границите на седмица. Това ще е извънредно тежко за здравната система. Нека карантината се съблюдава, а хората да афишират контактните си лица ". Шефът на „ Пирогов “ настоя също позитивните да не чакат уведомление от РЗИ, а сами да се самоизолират, с цел да не заразяват околните си и в допълнение да се натоварва здравната система.

И здравният министър не скри раздразнението си от думите на доцент Мангъров: " Никога не съм си разрешавал персонално мнение или усещане да дава резултат в науката. В медицината има доказателства и би трябвало да стъпваме върху тях. Най-ниското равнище е персоналното мнение, идващото е медицина по отношение на обстоятелства в предишното, след това обстоятелствата от сегашното, а най-сигурни са метаанализите и огромните перспективни изследвания. Всички тези изследвания, с изключението на мнението на един човек, са истината. Проучване в 131 страни демонстрира, че когато има позитивен човек, то той би трябвало да бъде изолиран. Един позитивен би трябвало да бъде карантиниран, с цел да се приключи пътят на разпространяване на инфекцията. Крайно време е лекарите, които не са епидемиолози, да спрат да приказват за епидемиология. Науката споделя това - няма значение какво мисли един човек ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР