Спомням си много ясно думите на от филма W.E.: Привлекателна

...
Спомням си много ясно думите на от филма W.E.: Привлекателна
Коментари Харесай

Айрис Апфел на 101 – една истинска модна икона

Спомням си доста ясно думите на от кино лентата W.E.: „ Привлекателна е вежлив метод да кажеш на жена, че е направила оптималното с това, което има. Единственото, което можех да направя, е да се обличам по-добре от останалите. “ Така и, която от дребна се счита за грозна, постоянно споделя, че стилът е по-голям от красивата осанка. Днес, когато става на 100 години, тя не стопира да го потвърждава с неподражаемата си визия – къса бяла коса, огромни очила и извънредно еклектичен и характерен жанр. Защото, както написа в профила й в Инстаграм: „ Колкото повече, толкоз повече, по-малкото е скучно “. Напук на цялата минималистична наклонност, която господства през последните години.

Но тъкмо по този начин цветно, оттатък стилните граници и с огромна доза усеща за комизъм минава през живота си тази фешън икона, която единствено преди 10 дни показа по какъв начин отброява дните до 100-ия си рожден ден и се усеща все по този начин божествено.
 Цар Борис III беше отпред на страната в съдбоносни времена 28 авг 2022 | Днес се навършват 79 години от гибелта на цар Борис III. Последният настоящ български монарх издъхна на 49 години...               

Айрис Апфел е родена в Ню Йорк на 29 август 1921 година и е прекарала огромна част от деството си в къщата на баба си и дядо си в Бруклин. Именно там се възпламенява пристрастеността й към текстила, до момента в който пред очите се премятали огромни количества плат, а на нея от време на време й е било разрешено да взема останки от тях вкъщи, с които постоянно си играела.

„ Бях захласната от текстурите, цветовете и моделите и прекарвах цели вечери, забавлявайки се по този метод “, написа Апфел в книгата си Iris Apfel: Accidental Icon. Но още тогава знаела, че тази пристрастеност ще остане за дълго в живота й и надалеч няма да е просто детска игра.

„ Никога не съм имала проект, нещата просто ми се случиха “, споделя тя по отношение на своя „ инцидентен “ триумф в изявление за Today през 2018-а. „ Мисля, че би трябвало да бъдеш автентичен, само че не и автентичен до степен на полуда.

Трябва да си правилен на себе си, би трябвало да се познаваш. Да не бъдеш почитател на трендовете, а да се научиш да поемаш опасности “, добавя тя.

През 1950 година дружно с починалия си брачен партньор, който също доживява до 100 години, само че умира през 2015-а, тя основава Old World Weavers, интернационална компания за произвеждане на текстил за интериор. Работата им ги води даже до Белия дом и до звезди като Грета Гарбо и Джаки Кенеди, както и по разнообразни точки по света.

След като Институтът по костюми в музея „ Метрополитън “ показва Апфел в „ Rara Avis “ през 2005-а, галерия, която събира на едно място забележителната й сбирка от облекла и аксесоари, Айрис попада в светлините на прожекторите на стилната промишленост. По това време Апфел е на 84 години. Оттогава тя се трансформира в същинска фешън икона. Дотолкова, че през 2018 година се появява кукла, направена по нейно сходство.
               

Преди това през 2011 година създава лимитирана сбирка от грим за козметичния бранд MAC, като пуска и линия за бижута. Документалният филм за нея - Iris, пък й завоюва номинация за „ Еми “. Миналото лято Апфел излезе със лична брошура за оцветяване, с цел да помогне на хората да бъдат изобретателни по време на пандемията от ковид.

Различни капсулни сбирки, фешън корици и вдъхновяващи истории следват в биографията на това цветно момиче, което и до през днешния ден не е изгубило практичността си. Нейни са думите – по-добре да си благополучен, в сравнение с добре облечен, само че може би въпреки всичко облеклата имат значение. Поне в нейната история. Но е добре и да знаем какво да вършим с тях, нали. „ Чувствам, че стилът е в нашето ДНК и нещо, което в действителност не можеш да научиш “, споделя тя. „ Винаги съм се обличала за себе си. Не ме интересува кой какво мисли. Аз не съм бунтарка и не върша тези неща, с цел да скандализирам никого. Честно казано, не ми пука. “ И го потвърждава и през днешния ден, на рождения си ден!
               

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР