Спомням си как една приятелка пристигна от Щатите за няколко

...
Спомням си как една приятелка пристигна от Щатите за няколко
Коментари Харесай

Zimone & Boyan, които ни карат да се влюбим в диското... отново

Спомням си по какъв начин една другарка дойде от Щатите за няколко дни, беше четвъртък и тя съобщи, че доста й се върви на готино празненство. Решихме да отидем в Carrusel и инцидентно се озовахме във вихъра на The Jam: Afro-Funky-Disco with Zimone & Boyan. Беше цялостно с танцуващи и забавляващи се хора и бързо грабнахме по няколко блестящи аксесоара от един специфичен щендер и се потопихме изцяло в диско атмосферата. Оказа се, че това тематично празненство се случва всеки четвъртък в клуба, а основните виновници за него са Симеон Христов (Zimone) и Боян Ангелов (Boyan) , които към този момент 10 години са трансформирали пулта в обичано свое работно място. Поканиха ме в тяхното студио, където се случват другите им планове, с цел да си поговорим за диското, за празненствата, за клубната просвета и за това дали преди или сега се забавляваме повече. Защото от време на време няма потребност да чакаме до петък или събота, с цел да го вършим, нали?

От какъв брой време се занимавате с диджейство?

Симеон: С него сме другари от деца, от 7-годишни, и дружно взехме решение, че желаеме да се занимаваме с музика под разнообразни форми. И двамата сме диджеи от 10 години, само че се занимаваме доста и със студийна активност. Издаваме лична авторска музика под няколко разнообразни плана, само че работим и по непознати, записваме избрани актьори, продуцираме ги. Аз се занимавам и с кино постпродукция. Във всички сфери на звука сме по през целия ден.

Боян: Но първото нещо, с което започнахме да се занимаваме е диджейството. Това зароди искрата в нас музикално.

Къде е най-големият гъдел?

Симеон: В момента най-вълнуващото е това, за което основно ще си приказваме – диско, фънк и афробийт музиката и The Jam празненството, което вършим, тъй като имаме упоритостта скоро да стартираме и лейбъл с такава музика. Започнахме и радиопредаване по БНР Радио София –, и желаеме да доближаваме до повече хора с тази музика, с тази просвета, която е доста огромна и доста скъпа по света. Върви с цялостна мощ към този момент два месеца всеки петък от 11:00 сутринта, с повтаряне в неделя от 17:00. Двамата сме водещи на предаването, каним понякога гост-диджеи, които да пускат музика, и си приказваме с тях, описваме разнообразни истории. Готино е.

Боян: Това е нещото, което най-вече ни вълнува, тъй като желаеме да задълбаем освен в това, че като музика ни харесва, само че и като просвета. Усещането, което носи. Хората, които притегля. Цялостната атмосфера, която основава. Това ни интересува. Затова сме се вглъбили в него и желаеме да го покажем на хората.

Как стигнахте до тази идея? Защо тъкмо върху тази музика се фокусирахте?

Симеон: Ние вършим такива празненства под една или друга форма от доста години. Дори и да сме правили old school hip-hop празненства, на тях фънкът участва доста. Дори и да пускаме хаус музика, тя не съществува без диското. Така последователно ни пристигна концепцията, че желаеме да развиваме идея напълно за такава по-акустична, по-тактилна по някакъв метод музика.

Боян: Първичното чувство за диското. Не модерната му преправка, макар че и тя е добра, а по-скоро това, което преди е било огромен взрив (защото диското в даден миг е била мейнстрийм музика, това е бил модерният поп). Искаме да върнем това чувство. Както сподели той, по един или различен метод е било вкарано в сетовете ни, до момента в който сме пускали, и взехме решение в един миг да се отдадем напълно на подобен вид звучене.



Колко време към този момент го вършиме и единствено в клуб Carrusel ли се случва?

Симеон: Пускаме на доста места в София – и дружно, и настрана, включваме се в разнообразни планове. Имаме едно огромно празненство „ Щипка сол “ в Switch.

Боян: И значително то показва това, което вършим и в Carrusel.

Симеон: Но от февруари 2019-а започнахме всеки четвъртък с The Jam в Carrusel, без изключение, което е доста амбициозно за нощна София.

Може би тъй като има огромна възможност да омръзне, когато е тематично празненство?

Боян: Абсолютно да.

Симеон: Но готиното на диското е, че то е учредител още от 70-те години на клубната просвета – хората да се събират в клубове и да слушат музика посредством саунд система – това се случва за първи път с него. Оттам стартират съвсем всички музикални течения по-късно. Има извънредно доста нюанси и подстилове при него. На The Jam празненството пускаме както класическа диско музика, по този начин и европейско италодиско, бразилски буги части, африкански перкусионни части или напълно нови, по-електронни диско хибриди... Палитрата, с която работим, на процедура е неизчерпаема.

Боян: Което значително внася многообразие всеки четвъртък. Идеята ни е да няма толкоз огромна повторяемост, а и от самото начало каним гост-диджеи, пионерите на диското в България, с цел да може всеки един (защото диско музиката е толкоз необятна) да си показа усета и това, което го кефи в тази музика, без да се припокриваме. От друга страна, в София – и освен – хората са привикнали подобен вид музика, подобен вид въодушевление да бъде по-скоро в питейните заведения – дребни места, в които вървиш след работа, пиеш по нещо, кефиш се на музиката и се прибираш. Ние взехме решение да го пренесем в клуба, тъй като Carrusel е прелестно място и даже интериорно се връзва с подобен вид празненство.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР