Спомените на съвременници на тоталитарната система в България от периода

...
Спомените на съвременници на тоталитарната система в България от периода
Коментари Харесай

„Жертвал съм се за една порочна идеология...“

Спомените на съвременници на тоталитарната система в България от интервала след края на Втората международна война се появяват едвам след 1989 година, когато страхът от нови репресии върху жертвите или техните близки към този момент изчезва. Малцина са осмелилите се да запишат своите мемоари по време на самия режим, а на пръстите на едната ръка се броят създателите, които преди да бъдат хвърлени в месомелачката на насилието на комунистическата партия, са били нейни правилни фрагменти.

Три десетилетия след краха на комунистическия режим у нас излиза огромният (над 400 страници) алманах " Червеният гнет без маска ". Той съдържа персоналната изповед „ Две смърти няма, а без една не може “ на Стефан Богданов – някогашен комунистически функционер, трансформирал се в жертва на комунизма, както и спомагателни текстове от неговия наследник Петър Богданов и от откривателя Христо Христов.

Обстойното проучване освен не разрешава да бъдат забравени закононарушенията, осъществени над българския народ от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност, само че и разкрива механизма на държавния тероризъм в интервала 1944-1989 година през погледа на човек, който е претърпял удивителна трансформация: от екзалтиран болшевик и руски сътрудник, през член на незаконния уред на Държавна сигурност, а по-късно „ зложелател с партиен билет “, малтретиран и наказан като политически пандизчия от собстве­ната му партия, до инакомислещ и съперник на режима.

През призмата на персоналната фамилна драма и спомените в „ Две смърти няма, а без една не може “ са разкрити незаконната активност на руското военно разузнаване в България преди 9 септември 1944 година и задачите и дилемите на агентурната мрежа, която Богданов основава по инструкции на руснаците; репресивния темперамент на диктатурата на Българска комунистическа партия след Деветосептемврийския преврат; голямата взаимозависимост на компартията от Кремъл при съветизацията на страната; цялостната зависимост на управлението на МВР-ДС на Берия и руските сътрудници на НКВД; поръчковите правосъдни процеси, посредством които комунистическият режим се разправя с политическата съпротива и с разнообразни съперници в обществото като пасторите на евангелистката черква и др.; злокобните безчовечен и садистични способи за изтезания, из­ползвани от Държавна сигурност за изтръгване на показания от „ враговете “ на партията, в това число и партийни члено­ве, по време на водените против тях следствия, сравними със средновековната инквизиция.

Написани в разнообразни интервали, тези мемоари са удостоверение от първа ръка за терора и насилието, посредством които Българска комунистическа партия е управлявала България.

Настоящото издание съдържа и детайлни редакторски бележки, дело на откривателя Христо Христов. Ценни са и свидетелствата за претърпяното от Петър Богданов – наследник на Стефан Богданов, който през 1973 година бяга в Западен Берлин, с цел да стартира нов живот в свободния свят. Те освен разкриват същинската покруса на семейство с фанатизирани комунистически родители, само че и провалите, които нанася репресията на всички негови членове.

" Червеният гнет без маска "  не е връщане обратно в историята, а роман от съвременници, които хвърлят светлина по друг метод върху един от най-тъмните интервали в новата българска история, вплел в мрежите си и палачи, и жертви.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР