Споменът за личността на проф. Божидар Абрашев е все още

...
Споменът за личността на проф. Божидар Абрашев е все още
Коментари Харесай

Божидар Абрашев – един живот, отдаден на изкуството

Споменът за личността на проф. Божидар Абрашев е към момента по този начин ослепителен и жив за неговите сътрудници, другари, студенти и близки. На 28 март тази година се навършват 85 години от неговото рождение. В своето издание предаването „ Студио „ Музика “ отдава дължимото на творчество и делото на проф. Абрашев с определени фрагменти из неговото музикално завещание.

 Роден в София през 1936 година в семейство с богати обичаи в региона на изкуството, Божидар Абрашев приключва комбинация в Българска държавна консерватория (днес НМА „ Проф. Панчо Владигеров “) през 1960 година при патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров. Първоначално работи като диригент в Държавния отбор за национални песни и танци (днес НФА „ Филип Кутев “), а от 1964 година съвсем до края на виталния си път той е обвързван непроменяемо и с преподавателската активност както в НМА, по този начин също в СУ „ Свети Климент Охридски “, ВМПИ (днес АМТИИ) Пловдив, ДУ „ Епископ Константин Преславски “ – Шумен и ЮЗУ „ Неофит Рилски “ – Благоевград. Като публичен деятел е член на Експертния съвет по музика към Министерство на културата от 1990 година, а сред 2001 и 2005 година е министър на културата. Носител е и на държавни ордени и национални награди за креативен достижения.

Музикалното творчество на Божидар Абрашев обгръща необятен жанров диапазон и се отличава с мащабност на формата, богат тембров нюанс и еластичен динамичен рисунък, а музикалният облик се построява на основата и средствата на симфонизма даже и в спектъра на камерната музика.
 Проф. Божидар Абрашев Сред по-значимите му произведения са 5 симфонии, основани сред 1964 и 1997 година, Вокална симфония на 8 гласа (1971), Концерт за две пиана и струнен оркестър (1969), Кончерто гросо за струнен оркестър (1978), Концерт за кларинет, пиано и ударни (1982), „ Младежки картини “ (1985), Концертино за тромпет и оркестър (2000), Увертюра с фанфари (2003), „ Прелюд, ария и скерцо “ за 12 виолончели (1994), 3 струнни квартета, солова музика за разнообразни принадлежности, хорова, вокална и вокално-инструментална музика, над 300 обработки на национални песни и инструментални мелодии и към 20 оркестрации на произведения от други създатели.

Като музикален откривател Божидар Абрашев разгласява редица педагогичен и научно-теоретични писания, студии, публикации и други

Пътеводител в креативния свят на проф. доктор Божидар Абрашев е неговият наследник и адаш – композиторът и диригентът Божидар Абрашев, а свои мисли, мемоари и прекарвания от общуването си с личността на професора споделят неговата щерка – пианистката Кристиана Абрашева, брачната половинка му Люлина Абрашева, кларинетистът Едуард Сарафян, диригентът Велизар Генчев, музиковедът Стефка Венкова и композиторът Никола Вълчанов.

Вие също можете да сте съпричастни на това музикално-културно прекарване, в случай че бъдете с предаването „ Студио „ Музика “ във вторник – 6 април, от 19.30 часа.

Снимки: списък на Люлина Абрашева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР