Споделянето на рисковете между публичния и частния сектор би насочило

...
Споделянето на рисковете между публичния и частния сектор би насочило
Коментари Харесай

МВФ: Изменението на климата е глобално предизвикателство, което изисква глобално финансиране

Споделянето на рисковете сред обществения и частния бранш би насочило по-голям дял от международните финансови активи към планове за климата. Тази теза развиват Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ, и Тобиас Адриане, финансов консултант и шеф на отдела за парични и финансови пазари, в

Изменението на климата е едно от най-критичните провокации на макроикономическата и финансовата политика, пред което са изправени членовете на МВФ през идващите десетилетия. Скорошните скокове на цената на горивата и храните и произлизащите от това опасности от обществени безредици акцентират значимостта на вложението в зелена сила и повишението на устойчивостта на разтърсвания.

Това ще изисква големи световни вложения за справяне с климатичните провокации и уязвимостта към шокове. Прогнозите варират от 3 трлн. до 6 трлн. $ годишно до 2050 година Сегашното равнище от към 630 милиарда $ е единствено дребна част от това, което в действителност е належащо.



Ето за какво се нуждаем от огромна смяна. С 210 трлн. $ финансови активи на компании или почти два пъти повече от Брутният вътрешен продукт на целия свят, предизвикването за политиците и вложителите е по какъв начин да насочат огромна част от тези активи към планове за намаляване и адаптиране към измененията на климата.

Ограничения

Какво пречи на парите да текат в по-големи размери към климатични планове отвън развитите стопански системи?

Стимулите са в основата на казуса. Инвеститорите имат доста различни благоприятни условия за генериране на възвръщаемост - в това число изкопаеми горива при липса на устойчиво ценообразуване на въглеродните излъчвания. И в този момент зелените планове в нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи просто не оправдават рисковете.

Например вложенията както за намаляване, по този начин и за адаптиране постоянно идват с високи първични разноски, голям брой механически провокации, дълъг времеви небосвод и недоказани бизнес модели. Добавете към това неприятните данни, рисковете, свързани с валутните съмнения, макроикономическите условия, непредвидимата бизнес среда и възприемания капацитет за политически катаклизми.

В резултат на това доста благоприятни условия за климата не могат да си обезпечат финансиране. Тези, които го вършат, най-вероятно ще привлекат дребен набор от профилирани вложители, изискващи висока възвръщаемост в разрастващ се и релативно неликвиден клас активи, като дългът е главният инструмент.

Това важи изключително за фирмите за възобновима сила, които работят на неликвидни пазари и имат дълготрайни потребности от финансиране. Например, съществуват доказателства, че огромните вложители отсяват компании с пазарна капитализация под 200 млн. $ - предел, който релативно малко компании за ВЕИ минават. А компенсацията, която пазарът чака в подмяна на притежаването на актива и поемането на риска от собствеността, наречена цена на личния капитал, за вложения в климата за въздействащи вложители е в диапазона от 12-15% в нововъзникващи пазари и разрастващите се стопански системи. Това допуска, че може да бъде даже по-високо за комерсиалните вложители.

Частното финансиране

Тези спънки не са непреодолими. Но оправянето с тях - да се трансформират тласъците за локалните и задграничните вложители, ще изисква координирани и решителни дейности в обществения и частния бранш.

Ролята на финансирането от обществения и частния бранш варира в другите страни според от характерните за страната характерности и локалния стопански и институционален подтекст. Смесването на финансиране от обществения и частния бранш е потребно за понижаване на риска от тези вложения за капитала на частния бранш като цяло, да вземем за пример посредством вложения при първа загуба или гаранции за осъществяване.

Например, общественият бранш би могъл да вложи личен капитал, което носи по-високи опасности, в случай че главният актив загуби стойност. Може да обезпечи и усъвършенствания за кредитоспособността на плановете. И двете биха понижили цената на вложенията посредством понижаване на риска за частния бранш. Като заеме дялово присъединяване в вложенията в климата, общественият бранш ще поеме огромна част от капиталовия риск, само че ще види и възходящи изгоди, когато начинанието успее.

Банките за развиване ще играят значима роля в този вид съглашения. Те към този момент са съществени снабдители на финансиране за климата, изключително дълг, който съставлява повече от две трети от 32-те милиарда $, изплатени през 2020 година По-иновативните подходи – като личен капитал – биха помогнали за привличането на повече частен капитал и биха били изключително потребни за доста нововъзникващи пазари и разрастващи се стопански системи, които към този момент носят тежко дългово задължение.

Други принадлежности за финансиране също ще играят роля. Помислете за публично-частни партньорства или мултисуверенни гаранции, които оказват помощ за реализиране на по-високи коефициенти на ливъридж. А поемането на рисковете от характерни фактори, като довеждане докрай на плана или политическа неустойчивост, могат да бъдат изключително потребни за облекчение на високорисковите награди, които служат за възпрепятстване на частния капитал. Октомврийският отчет за световната финансова непоклатимост ще прегледа по-задълбочено финансовите пазари и принадлежности за увеличение на частното финансиране на климата в нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи.

Разбира се, всички тези принадлежности би трябвало да се употребяват деликатно. Основна клопка е евентуално огромното нарастване на обществения дълг посредством кристализирането на условни пасиви - тъй че строгите ограничавания върху експозицията на страната би трябвало да бъдат вярно оценени. В Уругвай, да вземем за пример, закон лимитира общите отговорности на страната за публично-частно партньорство и фискалните прехвърляния към частни оператори надлежно до 7% и 0,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт за миналата година.

Ролята на политиката

Освен финансирането, държавните управления могат да употребяват няколко политически инструмента, с цел да оказват помощ за привличането на капитал от частния бранш към опциите, свързани с климата.

Първият приоритет е постоянното и предвидимо ценообразуване на въглеродните излъчвания. Това ще спомогне за генерирането на тласъци за частни вложения в нисковъглеродни планове, ще насърчи по-прозрачен пазар и ще разреши на вложителите да вземат осведомени решения на разнообразни пазари.

Публичният бранш може също по този начин да бъде водач в обезпечаването на климатична информация за възстановяване на вземането на решения и ценообразуването на риска. В идеалния случай това би включвало висококачествени, надеждни и сравними данни и статистики; световно съгласуван и пореден набор от стандарти за откриване на климата; световно контрактувани правила за таксономии за финансиране на климата.

Какво прави МВФ

Фондът способства и на други места, в това число посредством наблюдаване, развиване на потенциал, оценки на риска във финансовия бранш и данни за климата и принадлежности за диагностика. От изключително значение са стратегиите за поощряване на щадящо климата ръководство на обществените финанси и обществените вложения. Освен че предизвикват отчетността, прозрачността и по-ефективните разноски, тези ограничения могат също да усилят вътрешните доходи и да активизират външно финансиране от донори и частния бранш.

Там, където нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи имат лимитирано фискално пространство, новият концерн на МВФ за резистентност може да помогне. Със своя фокус върху по-дългосрочни структурни промени, като изменението на климата, ние чакаме той да играе каталитична роля и по този метод да сътвори удобна капиталова среда.

Отново задачата е да се притегли в допълнение финансиране, изключително от частния бранш. В последна сметка изменението на климата е световно предизвикателство, което изисква финансиране на световно равнище.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР