СподелиВ петък вечерта, 22 март 2024, в концертната зала Крокус

...
СподелиВ петък вечерта, 22 март 2024, в концертната зала Крокус
Коментари Харесай

Атентатът в Москва – най-кървавият за Русия от 20 г. насам

Сподели
В петък вечерта, 22 март 2024, в концертната зала „ Крокус сити хол “ в московското предградие Красногорск се стигна до кърваво нахлуване: минимум трима мъже в камуфлажни облекла откриха огън против посетителите, а след това в залата избухна пожар. Към 12 ч. българско време жертвите са били минимум 133, оповестиха от Следствения комитет на Русия. По предварителни данни аргументите за гибелта са „ огнестрелни рани и отравяне от артикули, свързани с пожара “. Данните за ранените, които се намират в болница, са за към 100 души. Сред жертвите са минимум три деца. Очаква се броят на жертвите да продължи да пораства.

Няколко часа след офанзивата бе обявено, че така наречен „ Ислямска държава- Хорасан “ е поела отговорността за нападението. В Русия обаче има подозрения по отношение на тази версия. Според Си Би Ес и „ Ню Йорк таймс “ Съединени американски щати могат да потвърдят правдоподобността на изказвания на така наречен „ Ислямска страна “. Същевременно Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски и съветските съперници на режима, които се борят на страната на Украйна, отхвърлиха да са забъркани в нападението против „ Крокус Сити Хол “.

Разследващият публицист Христо Грозев, който взе участие в следствието на покушението против опозиционния политик Алексей Навални, умрял наскоро в ареста, съобщи пред съветската телевизия „ Дождь “, че ФСБ неотдавна е арестувала терористи от така наречен „ Ислямска страна “. Самата работа за военно разузнаване ГРУ образова афганистански бойци в Русия.
Фалшиви вести в обществените мрежи
Експертът по тероризъм Петер Нойман от Кралския лицей в Лондон счита, че терористичната милиция фактически е поела отговорността за нападението край Москва. Той написа в своя обява в обществената мрежа X следното: „ Съобщението за вдишване на отговорност беше изпратено по всички публични канали на ИД. Аз и моите сътрудници можем да потвърдим това “.

Експертът предизвестява за подправени вести, популяризирани в Телеграм, съгласно които известието на ИД е подправено. Вече има „ огромен брой подправени вести – евентуално с цел да се завърти разказът, че Украйна е виновна за нападението “, написа Нойман, като прибавя, че през последните десетилетия в най-вече мюсюлманските републики в Северен Кавказ разнообразни въоръжени групировки неведнъж са се борили против съветската държавна власт. Оттогава хиляди мъже се борят за така наречен „ Ислямска страна “ в Сирия и Ирак.

Т.нар. „ Ислямска страна – Хорасан “, която е клон на групировката „ Ислямска страна “, основан в Афганистан. „ Хорасан “ е остаряло название на район, който включва елементи от Иран, Туркменистан и Афганистан. Известна с бруталността си, групировката е поела отговорност за разнообразни набези във и към Афганистан, в това число смъртоносното нахлуване против съветското посолство в Кабул през 2022 година.
Първи арестувани в Русия
Главната проверяваща организация на Русия преглежда стрелбата, детонациите и пожара в концертна зала в Москва като терористичен акт. Следственият комитет заяви, че е почнал наказателно следствие по обвиняванията, още преди да е съобщил кой може да стои зад офанзивата, написа „ Асошиейтед прес “. Кметът на Москва Сергей Собянин назова офанзивата „ ужасна покруса “ и изрече съболезнования на фамилиите на починалите.

В събота сутринта, 23 март, депутатът от Държавната дума Александър Хинщайн заяви, че в Брянска област са били арестувани двама обвинени за терористичната офанзива. В колата им са били открити оръжия и паспорти на жители на Таджикистан.

Към 10 ч. българско време организация „ Интерфакс “ заяви, че в Русия са арестувани към този момент общо 11 души. Сред тях са и четирима, които са обвинени в директна връзка с нападението, се споделя в обявата, която се базира на известия от Кремъл и цитира началника на ФСБ Александър Бортников. Около 15 ч. българско време Путин направи изказване, в което акцентира, че „ всички четирима причинители са хванати “, както и че те са се пробвали да избягат в Украйна.
„ Ужасен акт против почтени жители “
От Интерпол показаха подготвеност за оказване на поддръжка на Русия при следствието на терористичното нахлуване. Това съобщи генералният секретар на организацията Юрген Щок. „ Остро съдя нападението против „ Крокус сити хол “, това е ужасяващ акт против почтени жители. Интерпол е подготвен да поддържа съветските управляващи в следствието “, написа той в профила си в X.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди нападението в „ Крокус сити хол “. Той изрази „ надълбоко състрадание “ на фамилиите на жертвите, на съветския народ, както и на съветското правитестлво и пожела на потърпевшите бързо възобновяване.

Хелга Шмид, общоприет секретар на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), е шокирана от нападението в Красногорск. „ Мислите ни са с жертвите на нападението и техните фамилии. Подобни терористични актове са отвратителни и би трябвало да бъдат наказани по най-категоричен метод “, написа генералният секретар на ОССЕ в обществената мрежа X. И немският канцлер Олаф Шолц осъди офанзивата.

Преди две седмици посолството на Съединените щати в Москва, а след това и посолствата на други западни страни, предизвестиха да не се посещават събирания на хора в столицата, защото съществува риск да бъдат нападнати от „ екстремисти “. Във вторник президентът Владимир Путин разкритикува това като опит за „ заплашване и дестабилизиране на нашето общество “.
В „ Крокус сити хол “ съвсем всяка вечер има концерти
„ Крокус сити хол “ е една от най-известните концертни зали край Москва. Почти всяка вечер там се организират концерти. На 22 март там е трябвало да изнесе концерт съветската рок група „ Пикник “. Залата „ Крокус Сити Хол “ може да побере към 6200 фенове, а концертът е бил разпродаден. Нападението е почнало малко преди концерта. Членовете на групата не са ранени.

Публикацията е на Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР