СподелиТайнствен дипломат, за когото се знае много малко. В интернет

...
СподелиТайнствен дипломат, за когото се знае много малко. В интернет
Коментари Харесай

Кой е тайнственият човек на Путин, който оглави „Вагнер“ в Африка?

Сподели
Тайнствен посланик, за който се знае доста малко. В интернет няма съвсем никаква диря от съществуването му. Но той е новият човек на Русия в една от най-важните за нея африкански страни – Централноафриканската република (ЦАР). Там той дава отговор за взаимоотношението сред паравоенната групировка „ Вагнер “ и локалната полиция.

Името му е Денис Павлов, разкрива следствие на съветската редакция на Радио Свободна Европа и швейцарската проверяваща организация All Eyes On Wagner (AEOW).

Павлов идва в африканската страна в основен миг – малко след гибелта на създателя на „ Вагнер “ Евгений Пригожин, и във време, когато Кремъл се бори да резервира въздействието си в Африка. Досега силите на Пригожин поддържаха тесни връзки в областта на сигурността с държавното управление на ЦАР и подкрепяха военните режими и на други места в Африка.

Това въздействие на Русия в района, което тя разширяваше през последното десетилетие, обаче беше застрашено след гибелта на Прогожин, изключително на фона на неразбираемото бъдеще на „ Вагнер “. Пригожин почина в самолетна злополука през август тъкмо два месеца, откакто поведе къс протест против съветското военно управление.

Сега източници на Радио Свободна Европа оповестяват, че Павлов е заел мястото на Витали Перфилев, досегашния началник на бойците на „ Вагнер “ в ЦАР. Перфилев беше глобен от Европейски Съюз през февруари и от Съединени американски щати през септември поради дейностите му на консултант по сигурността на президента на ЦАР.

В тази си роля той е виновен за убийства и голям брой други нарушавания на човешките права в, уточни Европейски Съюз. Самата „ Вагнер “ е оповестена за „ транснационална незаконна организация “ от Съединени американски щати и за терористична организация от Англия.

В решението на Съединени американски щати се споделяше, че компанията поддържа „ сериозна незаконна активност “ в нескончаем интервал от време, в това число всеобщи изтезания, изнасилвания, отвличания на деца и физическо принуждение в ЦАР и Мали. А макар че публично „ Вагнер “ е частна военна компания, съгласно голям брой данни зад формированието стои Главното разследващо ръководство (ГРУ) – централният орган на военното разузнаване на Русия.
Служител на съветското разузнаване
Самият Денис Павлов не е инцидентно име. В изтекли съветски бази данни, до които екипът на Радио Свободна Европа (RFE/RL) доближи, като негов формален шеф е посочено съветското външно министерство. Името му се появява да вземем за пример измежду чиновниците на непрекъснатата делегация на Русия в ЮНЕСКО през 2007 година

Към момента пък той към момента е посочен като политически консултант в непрекъснатата задача на Русия към Европейски Съюз в Брюксел, само че съгласно източник на RFE/RL Павлов е напуснал поста напролет.

Въпреки формалната си принадлежност към съветското външно министерство, Павлов в действителност е свързван с разузнаването на Москва. Според един от източник на AEOW управляващите в ЦАР са били известени авансово за идването на Павлов с писмо от Сергей Наришкин, началник на съветското външно разузнаване, известно като СВР.

Разследващият екип на RFE/RL не съумя без значение да удостовери това, само че три европейски дипломатически източника настояват без значение един от различен, че 46-годишният Павлов е работил за съветското разузнаване.

RFE/RL изпрати въпроси както до съветското външно министерство, по този начин и до СВР, само че и двете институции не дадоха отговор на запитванията.

При позвъняване на телефонен номер, обвързван с Павлов, брачната половинка му Евгения Павлова отговори, само че сподели да се обадим още веднъж, защото нито тя, нито брачният партньор ѝ имат опция да приказват. Последващите позвънявания обаче останаха без отговор. Нито Павлов, нито брачната половинка му дадоха отговор на запитвания за коментар и по имейл.

В началото на септември съветска делегация на високо равнище посети ЦАР. Сред гостите бяха съветският зам.-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров и Андрей Аверянов, зам.-ръководител на ГРУ, свързван с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Англия и голям брой саботажни дейности в Европа, в това число отравянето на Емилиян Гебрев и редица гърмежи в България.

Руската делегация, която посети Банги, включваше и Константин Мирзаянц, който е обвързван с основана в Москва частна военна компания Redut-Security, набирала наемници най-вече за работа в Сирия и Африка.

ГРУ ръководи загадка мрежа за рекрутиране, наричана още Редут. Тя притегля бойци за войната на Русия против Украйна, макар че вероятните връзки на тази мрежа с Мирзаянц не са доказани, откри скорошно следствие на RFE/RL.

По-голямата част от съветската делегация беше елементарно разпознаваема по фотосите им, като се изключи мъж, седнал на масата на Мирзаянц, облечен в синьо сако и пишещ в бележник.

Използвайки програмен продукт за различаване на лица и получена фотография от съветски паспорт, RFE/RL съумя да откри, че това е точно Денис Павлов – индивидът, който източници в ЦАР показват като новия началник на съдействието на „ Вагнер “ с локалните сили за сигурност.

За разлика от някогашния началник на секретното отделение 29155 на ГРУ Андрей Аверянов, за Павлов съвсем не съществуват никакви онлайн следи.

RFE/RL обаче съумя да откри негова фотография, направена на новогодишно празненство в учебно заведение в Женева в края на 2011 година По това време той беше посочен като втори секретар на непрекъснатата задача на Русия в Организация на обединените нации.

Европейски дипломатически източник сподели пред RFE/RL, че преди да напусне Брюксел по-рано тази година, Павлов е бил обект на наблюдаване от белгийското разузнаване. Този и останалите източници, представени в следствието, приказваха при изискване за опазване на тяхната анонимност поради чувствителността на тематиката.

Както Белгия, по този начин и Европейски Съюз експулсираха десетки съветски дипломати, откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година Някои от тях бяха изгонени за хипотетичен шпионаж. Тогава Павлов не беше в листата на експулсираните съветски дипломати от Европейски Съюз.

Един европейски дипломатически източник твърди, че Павлов има чин полковник в СВР, само че това не може да бъде писмено доказано.

Архиви, прегледани от екипа на RFE/RL обаче демонстрират, че и брачната половинка на Павлов има документирани връзки с съветското разузнаване.
Вербуване на наемници в Телеграм
Пристигането на Павлов в ЦАР идва в миг, в който Русия продължава да изпраща наемници в Африка под егидата на съветското министерство на защитата. За това свидетелстват чатове от канали в Телеграм на родственици на бойци от „ Вагнер “.

„ Малко известие, в случай че има хора, които биха желали да заловен малко тен в ЦАР – за първи път или след СВО, пишете ЛС (лично съобщение) “, гласи коментар в Телеграм, оповестен на 3 декември. СВО е съкращението за „ специфична военна интервенция “ – терминът, който Кремъл употребява за своята пълномащабна война против Украйна.

Данните за съветските въздушни пътувания демонстрират още, че на 30 ноември транспортен аероплан Ил-76 на съветската карго самолетна компания Abakan Air е изхвърчал от военно летище в белоруския град Бабруйск и е кацнал в ЦАР, съгласно групата за боен мониторинг Беларуски хаджун. Подобен полет е засечен и през октомври.

Бабруйск е покрай село Цел, където бойци на „ Вагнер “ сътвориха полеви лагер след несполучливия протест на Пригожин през юни.

Кого или какво тъкмо са превозвали товарните полети до ЦАР остава неразбираемо, макар че Беларуски Хаджун споделя, че те са били в положение да транспортират както наемници, по този начин и техните движимости до ЦАР и Мали.

Публикацията е на Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР