СподелиСамолетът на руския външен министър Сергей Лавров, за който имаше

...
СподелиСамолетът на руския външен министър Сергей Лавров, за който имаше
Коментари Харесай

Сахарова бясна на София за полета на Лавров: Опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури

Сподели
Самолетът на съветския външен министър Сергей Лавров, за който имаше позволение да прелети над България, в последна сметка е прелетял през Турция на път за Република Северна Македония.

Това излиза наяве от известие на съветската осведомителна организация ТАСС, която се базира на профилирания уебсайт за следене на полети „ ФлайтАуеър “ (FlightAware).

Полетът е траял над пет часа, като Лавров към този момент е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, оповестява Българска телеграфна агенция.

Самолетът е минал над териториите на Турция и Гърция, само че не и над България, както се предполагаше по-рано.



След искане от страна на Република Северна Македония бе обещано позволение за прехвръкване на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило българското Министерство на външните работи след постъпили запитвания от медии.

В изказването се посочваше, че страната ни дава позволение за реализирането на полет на Специалния летателен отряд „ Россия “ през въздушното пространство на България за превозването на делегация за присъединяване в интернационалния конгрес в Македония.

ТАСС допуска, че повода самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е наличието на представителя на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния лист според настоящото право на Европейски Съюз.

Това обаче не изяснява прелитането над територията на Гърция, която също  член на Европейски Съюз.



В изказването на министерството на външните работи на България категорично се упоменава, че се позволява прехвръкване на самолета с Лавров, като това обаче не се отнася за членове на делегацията му, които са глобени лица.

„ Даденото позволение се дава за присъединяване в съвещанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на него.

Даденото позволение не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица, според настоящото право на Европейски Съюз, което е категорично упоменато в нотата-отговор на българската страна “, се показва в позицията на Министерство на външните работи.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова „ рискова нелепост “ решението на българските управляващи да не позволен прехвръкване на самолета с нея на борда, написа ТАСС.
Става дума не просто за нелепост, а за рискова нелепост на някакъв клеветник във властовите структури на България. Работата е там, че разпоредбите на въздушното придвижване са уредени в Чикагската спогодба за интернационалната гражданска авиация от 1944 г.Съгласно нея територията на една страна включва „ сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието „ територия “.В тази връзка действието на така и така противозаконните наказания на Европейски Съюз не може да се разгръща върху прелитането без кацане с летателен уред на разположение, на което е неразрешено да влиза на територията на съответната страна “, написа Захарова в приложението „ Телеграм “.
По думите ѝ за първи път в историята държавни управляващи не разрешават прекосяването през въздушното пространство не на аероплан, а на човек, намиращ се на този аероплан.

„ Помислили ли са българските служители за това, че във връзка с хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени сходни ответни ограничения? А помислили ли са, че по принцип основават рисков международен казус? Мисля, че не. Кой дава право на необразованите служители в София да позорят българския народ? (...) Между другото, ние към този момент сме в Скопие “, съобщи Захарова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР