СподелиПрепоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до

...
СподелиПрепоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до
Коментари Харесай

Възрастта за пенсия ще скочи на 65 г.

Сподели
Препоръчва се повдигането на възрастта за пенсия. Имаме проект до 2036-а тя да е 65 година за мъжете, 65 година за дамите. Без да съм неприятен оракул, това ще го преразгледаме. Смятам, че в идващите години ще отидем към възрастта от 67 година Това сподели по Нова нюз проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и специалист по проблемите на пенсионното и здравното обезпечаване.

Той уточни, че дефицитът в пенсионната ни система е явен и извънредно огромен. Проф. Димитров напомни, че Фондът на ДОО е в размер на 24 милиарда лева, като 11 милиарда от тях са дотация от страната.

„ 21 милиарда лева са пенисите за година, само че на всеки лев пенсия към 48 ст. е от налог. С вноските, които вършим в пенсионната система, осигуряваме единствено половината от нужното за заплащане на пенсии “, заключи специалистът.

„ Европейска комисия преди към месец показа за разискване огромен отчет, в който бяха сложени обществените провокации в идващите години, едно от които е демографската рецесия. Имаме две трендове: ниска раждаемост и увеличаваща се междинна дълготрайност на живот. Втората наклонност поражда въпросите с какви фондове ще плащаме по-дълго пенсии и повече пари за опазване на здравето, с цел да можем да лекуваме популацията “, разяснява още проф. Григор Димитров.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР