СподелиНови изследвания разкриват цялостния външен вид на морско влечуго с

...
СподелиНови изследвания разкриват цялостния външен вид на морско влечуго с
Коментари Харесай

Учени в Китай изследват подобно на дракон влечуго на 240 милиона години

Сподели
Нови проучвания разкриват цялостния външен тип на морско влечуго с дълга шия на възраст 240 милиона години, което наподобява на китайски змей, съобщи ДПА.

Вкаменелостите на типа Dinocephalosaurus orientalis са открити в провинция Гуейчжоу в Южен Китай.

Първоначално влечугото е намерено през 2003 година, само че намирането на спомагателни, по-цялостни екземпляри, разрешава на интернационален екип от учени да направи цялостно изложение на създанието.

С 32 обособени шийни прешлена той е имал неизмеримо дълга шия и перки. В стомаха му са открити добре непокътнати риби, което демонстрира, че е бил доста добре пригоден към океанския метод на живот.

„ Откритието ни разрешава за първи път да забележим това удивително морско влечуго с дълга шия в цялата му хубост. Това е още един образец за странния и прелестен свят на интервала триас, който продължава да озадачава палеонтолозите “, сподели Ник Фрейзър, организатор на отдел „ Природни науки “ в Националния музей на Шотландия.

„ Сигурни сме, че влечугото ще завладее въображението на целия свят поради поразителния си външен тип, напомнящ на митичния китайски змей “.

Въпреки някои прилики, Dinocephalosaurus orientalis не е непосредствен родственик на известните Plesiosaurs с дълга шия, които са еволюирали към 40 милиона години по-късно, и за които се счита, че са въодушевили митовете за чудовището от Лох Нес.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР