СподелиНа 6 януари в цялата страна бяха отслужени водосвети за

...
СподелиНа 6 януари в цялата страна бяха отслужени водосвети за
Коментари Харесай

Стотици смелчаци от цялата страна уловиха кръста на Богоявление

Сподели
На 6 януари в цялата страна бяха отслужени водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Момчета и мъже от цяла България участваха в ритуала по изваждане на Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни, тъй като който го извади, бива цветущ и здрав през цялата година.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и огромен благодат. Ако пък времето е студено и изсъхнало, се приема като знак за плодородна и добра година.
Калофер
За поредна година по изгрев слънце в Калофер беше изпълнен обичайният Богоявленски обред, който събра десетки поданици и посетители на града. Общо 45 мъже от града и прилежащи обитаеми места, облечени в национални носии, влязоха във водите на река Селска в централната част на града и се хванаха на обичайното празнично хоро.

Богоявленският кръст извади 39-годишният Десислав Йосифов, който тази година взе участие в ритуала за пръв път. По традиция той съобщи кръста на най-младия участник – петгодишният Борислав Бялов, който през днешния ден отбелязва своя имен ден.
Благоевград
36-годишният Кирил Димитров от кв. Орлова чука избави Богоявленския кръст, хвърлен във водите на р. Бистрица в Благоевград. 30-на смелчаци нагазиха в плитките води на реката против кв. Вароша, след къса битка Кирил улови кръста хвърлен до стената на баража.

Премръзнал, щастливецът, който се занимава с коли съумя да промълви, че пожелава здраве на жителите на Благоевград.
Казанлък
53-годишният Христо Христов – Горилата избави кръста в Казанлък. Той взе участие в ритуала за 20-та година като го улавя за повторно.
Русе
23-годишен финансист извади богоявленския кръст от река Дунав в Русе. Александър Георгиев взе участие за първи път в ритуала за Йордановден, като преди този момент е направил подобаваща подготовка. Той получи дарове от русенски митрополит Наум, регионалния шеф Данаил Ковачев и кметът на Русе Пенчо Милков.

12 мъже скочиха за кръста в Русе като трима от записалите се общо 15 участници не се явиха. Преди ритуала по избавяне на кръста от водите на река Дунав, беше отслужен водосвет от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.
София
45 мъже се включиха в Богоявленския обред по мятане на кръста във водите на езерото в ж.к. „ Дружба “. Най-младите, които се включиха бяха на 18 години, а най-възрастният беше на 83 години. 20-годишния Любомир Мутафчийски беше щастливеца, който извади кръста.

Любомир сподели, че е на 20 години и за първи път се хвърля за кръста. “Искам да прикани всички млади, както и огромни българи да съблюдават традициите, да скачат всяка година и да не се отхвърлят в случай че ги е боязън, а да се престрашат и да го създадат ”, сподели той. Мутафчийски посочи, че е от София и сега учи, само че фантазията му е да стане пожарникар. “Посвещавам хващането на кръста на всички българи. Да са живи и здрави ”, сподели още той.

Семейството му сподели, че е доста гордо с него и уточни, че възпитанието е една от аргументите да съблюдава традициите и да се включи в хващането на кръста.
Преди хвърлянето на кръста във водите на езерото се организира литийно шествие, което стартира от църквата на регион „ Искър “ „ Свети Наум “, а директно преди хвърлянето на кръста беше отслужен Тържествен водосвет.
Стара Загора
Дванадесетокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „ Гео Милев “ Стелиан Чукуров от Стара Загора извади Богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк „ Йордан Капсамунов “. Общо към 30 мъже скочиха след признака на християнската религия, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата и запяха българския химн.

Малко по-рано, по традиция, с водосвет митрополит Киприан благослови бойните флагове на Старозагорския боен гарнизон. В празничния ден владиката отслужи утренята и св. Златоустова литургия в катедралния храм „ Св. Николай “.
Пловдив
39-годишният Димитър Куманов извади кръста от ледените води на река Марица в Пловдив. Около 50-60 души чакаха с неспокойствие Пловдивският митрополит Николай да хвърли осветеното разпятие.

Димитър съумя да го извади за секунди. Пловдивчанинът подвигна кръста пред очите на двете си деца. Сподели, че взе участие за първи път в ритуала.
Кюстендил
Любослав Ганев избави кръста във водите на река Банщица в Кюстендил на днешния празник Богоявление. В съревнованието се включиха 22 младежи.

Любослав Ганев е на 24 години и съумява да се пребори за кръста за повторно, след 4 години. „ Работя, спортувам. Желая на всички кюстендилци новата година да е сполучлива и да бъдем по-добри едни към други “, сподели той, откакто излезе от водите на река Банщица.

По традиция празникът Богоявление в Кюстендил стартира с литийно шествие, в което се включиха доста хора. В храмовете в града преди този момент бяха отслужени утреня и Златоустова св. литургия, а в централния храм „ Успение Богородично “ – архиерейска света литургия.

Хиляди следиха ритуала от Женския мост на река Банщица в Кюстендил.
Бургас
Ученикът в 12 клас от математическата гимназия в Бургас Александър Китенов хвана кръста в морето в Бургас. Момчето си пожела здраве и показа, че желае да стане авиоинженер.

Рекорден брой участници се включиха тази година в ритуала по спасяването на кръста на Йордановден- 73-ма души. Най-малкият участник беше на 16 години, най-възрастният на 50-сет. Хиляди бургазлии следиха ритуала от брега на морето и от Моста.
Варна
Близо 140 души скочиха през днешния ден за кръста в морето край Варна, който бе хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Първи до светинята стигна 21-годишният Димитър Петров, студент във Висшето военноморско учебно заведение в града. След излизането си от водата младият мъж описа, че повече от 10 години тренира ватерполо. Той пожела на всички да са здрави, а годината да е сполучлива и плодородна.

Най-младият участник в конкуренцията за кръста през днешния ден бе 9-годишен, а най-възрастният – на 66 години. За здраве в морето скочиха и няколко дами.
Монтана
Младият предприемач Адриан Аспарухов Илиев (30 г.) избави Богоявленския кръст в Монтана, който бе хвърлен във водите на река Огоста от протосингела на видинската митрополия архимандрит Антим.

В ледените води на реката се хвърлиха към 50 души, облечени в национални носии. След спасяването на кръста те се хванаха на мъжко хоро и развяха в реката огромно българско знаме.

Източник: БГНЕС, Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР