СподелиМинистър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако можеше той

...
СподелиМинистър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако можеше той
Коментари Харесай

Рюте: Ако зависеше от мен, България щеше да е пълноправен член на Шенген незабавно

Сподели
Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте съобщи, че в случай че можеше той да взема решение, България щеше да е призната като пълновръстен член на Шенген неотложно, в това число и за сухопътните граници.

Холандският министър председател беседва с българския министър-председател Николай Денков в Хага. Рюте даде обещание поддръжка за присъединението на страната ни и по суша към шенгенското пространство.

„ Ако можех аз да вземам решение, България щеше да бъде призната като пълновръстен член на Шенген неотложно, в това число и за сухопътните граници. Поради политически аргументи това към този момент се оказва невероятно, само че аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се причисли напълно към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, в това число и в съдействие с другите страни, с Румъния и Австрия, с цел да може това да се случи “, уточни той.



Оптимист съм, че България може да стане пълновръстен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм доста горделив от това, което България реализира и ще направя всичко, което зависи от мен, съобщи министър-председателят на Нидерландия на брифинг.

По тематиката за участието на България в еврозоната, министър председателят Рюте също изрази оптимизъм, само че акцентира, че страната ни би трябвало да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на Европейска комисия по тематиката.

Двамата министър-председатели разискаха въпроси от европейския дневен ред, в това число тематики, свързани със сигурността в Европейския съюз.

„ През последните месеци работим доста интензивно за укрепване на източния фланг на НАТО. Ние развиваме нашето съдействие със съседите ни – Турция и Румъния за взаимни отбранителни сили в региона. И тук обсъдихме в детайли по какъв начин да продължим това развиване през идващите месеци и години. Част от този развой е да оказваме помощ Украйна в разнообразни аспекти – боен, само че и енергиен, филантропичен, със забележителния брой украински бежанци, които живеят в България. Грижим се за хората, само че се грижим и за сигурността, тъй като в последна сметка това ще се окаже решаващо за развиването на събитията в Украйна “, уточни Денков.

Вносът на български артикули в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете страни работят дружно на равнище Европейски Съюз и НАТО, акцентира Рюте.

Той обърна внимание на поддръжката на България за Украйна и значимостта на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският министър председател разяснява и постигнатото от страната ни във връзка с защитата на въздушното пространство – така наречен еър полисинг (air policing).

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР