СподелиИзкуствен интелект пресъздаде картината “Изгонването на маврите (Expulsion of the

...
СподелиИзкуствен интелект пресъздаде картината “Изгонването на маврите (Expulsion of the
Коментари Харесай

Изкуствен интелект пресъздаде картина на Веласкес, изгоряла при пожар преди почти три века

Сподели
Изкуствен разсъдък пресъздаде картината “Изгонването на маврите ” (Expulsion of the Moriscos) на Диего Веласкес (1599-1660), унищожена при пожар преди съвсем триста години, заяви „ Паис “.

В навечерието на Коледа през 1734 година в тогавашния мадридски кралски замък Алкасар избухва пожар, който продължава четири дни и унищожава към 500 творби на изкуството.

Сред тях са произведения на фамозни художници като Рибера, Тициан, Ел Греко, Джордано, Рафаело, Рубенс, Тинторето, Веласкес. Картината „ Менините “ на Диего Веласкес е избавена, като е хвърлена през прозорец, а други огромни платна са изрязани от рамките и оцеляват.

„ Изгонването на маврите “ (1627 г.) обаче няма подобен шанс, напомня испанското издание.

Близо три века по-късно художникът Фернандо Санчес Кастийо употребява програмен продукт с изкуствен интелект, с цел да пресъздаде изгубената творба на Веласкес. Резултатът е четириминутен видеоклип, който стартира с нещо, което наподобява на мътно, овъглено платно, написа Българска телеграфна агенция.

Санчес Кастийо не стартира работата си напълно изначало – на технологията за изкуствен интелект би трябвало да се дават данни, отбелязва „ Паис “. Във видеото постепенно се появява ясно изображение на крал Фелипе Трети, който подрежда прогонването на маврите от Испания.

В интервала сред 1609 и 1614 година към 250 000 души са принудени да изоставен страната, напомня изданието. Санчес е на мнение, че Веласкес е първият, основал картина, която демонстрира „ двете лица на Испания и ислямофобията на това време “.

Изкуственият разсъдък се нуждае от данни, с цел да стартира работа. За благополучие малко преди унищожаването на творбата историк и художник на име Антонио Паломино (1655-1726) прави изложение на картината на Диего Веласкес.

„ Изобразен е крал Фелипе Трети, който държи жезъл и сочи към група опечалени мъже, дами и деца, водени от бойци. В далечината се виждат каруци и военноморски транспортен съд, а по-малки лодки чакат да транспортират всички хора. Испания е изобразена в римски жанр като величествена матрона с щит, която държи стрели в дясната си ръка и житни снопове в лявата. В краката ѝ е подложен надпис (на латински език) “.

Това е значимо за задачата на Санчес Кастийо, само че не е задоволително, отбелязва изданието.

През 1988 година испанският специалист в областта на изкуствата Уилям Б. Джордан открива черно-бяла илюстрация в азбучник на аукционната къща в Лондон. Картината е без заглавие, наречена е единствено „ Бюст на рицар с висока яка “ и се счита, че е дело на художник от кръга на фламандския художник Юстус Сустерманс.

На дребното платно, което е променено посредством залепване на друго парче към него, е изобразен крал Фелипе Трети. След реставрацията му eксперти удостоверяват, че това е предварителна схема на Веласкес за „ Изгонването на маврите “. Уилям Б. Джордан се снабдява с платното и го подарява на „ Прадо “ през 2016 година

Като входни данни за изкуствения разсъдък Санчес употребява и картини от състезанието, спонсориран от крал Фелипе Четвърти през 1627 година Той подрежда на Веласкес и на неговите съперници от кралския двор да основат по една огромна картина, изобразяваща прогонването на маврите.

Независима комисия прави оценка творбите. Всички участници показали чернови на скици, най-вероятно изпълнени с маслени бои. Веласкес спечелил и потвърдил, че умее да рисува освен глави, както твърдели неговите критици. След успеха си е назначен за формален велможа художник на крал Фелипе Четвърти, напомня „ Паис “.

Използвайки композиция от история и технология, Фернандо Санчес Кастийо и студентката Паула Гарсия по университета Комплутенсе работят повече от 100 часа за реконструкцията на картината на Веласкес „ Изгонването на маврите “. Те споделят, че 80 % от резултата се дължи на художествените произведения, а 20 % – на изкуствения разсъдък.

Министерството на културата на Испания вкара ограничавания за „ софтуерното изкуство “ и даде обещание да не признава и да не поръчва творби, генерирани от изкуствен интелект, напомня изданието.

Европейският панаир за изящни изкуства (TEFAF) – най-значимият в света конгрес за изкуство, антиквариат и дизайн, който се организира годишно в Маастрихт (Нидерландия) не разрешава излагането на творби с повече от 30% реституция. Тази политика изключва творби като „ Спасителят на света “ (Salvator Mundi) – картина, приписвана напълно или отчасти на Леонардо да Винчи. Тя е открита още веднъж и реставрирана през 2011-2012 година, след което е продадена за 450 млн. щатски $, напомня „ Паис “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР