СподелиХристо Стоичков ще поздрави цяла България с песен на рождения

...
СподелиХристо Стоичков ще поздрави цяла България с песен на рождения
Коментари Харесай

Точно в 8:08 ч. Христо Стоичков ще направи още едно нещо, което ще остане завинаги

Сподели
Христо Стоичков ще поздрави цяла България с ария на рождения си ден. Днес считаният от мнозина за най-хубав български футболист ще навърши 58 години. 

Точно в 8:08 часа на 8 февруари почитателите ще чуят песента „ Любов най-малко “ в осъществяване на Кавалера на „ Златната топка “, Братя Аргирови и Тони Димитрова.

Премиерата ще е в ефира на БГ Радио и в чест на Стоичков песента ще звучи в ефира на всеки час.

Ако инцидентно има почитател на футбола у нас, който не знае за кариерата на Стоичков, в идващите редове може да се догосне до магията му.

Едва ли има българин, който да не знае за него. Едва ли има задграничен футболен почитател, който да не свързва България с него. Той е
водачът на златното българско потомство футболисти,
достигнало до четвърто място на Световното състезание по футбол в Съединени американски щати през 1994 година. Носител на най-престижните самостоятелни награди във футбола – „ Златната топка ” и „ Златната обувка ” и на най-важния клубен трофей – Купата на европейските първенци с “Барселона ” – това е Христо Стоичков накратко.

Първите си стъпки във футбола прави в школата на клуб “Марица ”, а дебютът му в мъжкия футбол е с тима на цех „ Юрий Гагарин ”, като по-късно минава в УСМ. В клуб “Хеброс ” (Харманли), за две години
изиграва 32 мача и вкарва 14 гола,
което прави положително усещане и му донася трансфер в един от най-големите български тимове, ЦСКА, през 1985 година.

В клуба на ЦСКА още с идването си Камата демонстрира необикновен гений и мощен ляв крайник. Освен позитивните си качества, обаче, скоро той показва и буйния си манталитет. На 19 юни 1985 година в мач сред
“Левски ” и ЦСКА
за Купата на Народна Република България се разиграва един от най-големите кавги в българския футбол. Напрежението ескалира още на терена, където поради груби влизания и блъскания съдията отсъжда два червени картона, а 19-годишният Христо Стоичков взима ефективно присъединяване във всичко това. След противоречиво съдийство мачът приключва в интерес на ЦСКА, а пререканията не престават в тунела на изхода, като и до през днешния ден не е изяснено какво тъкмо се е случило там – пердах, кръв, счупено ребро на съдията и счупена купа са единствено част от познатите обстоятелства.

Последиците от този мач са сурови – “Левски ” и ЦСКА са преименувани надлежно на “Витоша ” и “Средец ”, а управленията и треньорите им, както и редица играчи, множеството от “Левски ”, са осъдени. Камата е един от тримата осъдени играчи на ЦСКА, само че единствено той получава доживотна възбрана да играе, като глобата по-късно е смекчена на една година.

След завръщането си в игра Христо
Стоичков се утвърждава като съществена фигура
в състава на „ армейците ” и дружно с Любо Пенев и Емил Костадинов вършат страховитите си набези в играта, които са в основата на извоюваните в интервала 1985 -1990 година четири купи и три шампионски трофеи на България.

През сезон 1988 -1989 Камата извежда ЦСКА до полуфинал в КНК, като отстранени са тимовете на “Интернационал ” (Братислава), “Панатинайкос ” и “Рода ”, преди да пристигна провалянето от “Барселона ”. Той става голмайстор на шампионата със седем гола, а най-силния си сезон за ЦСКА изиграва през 1989 – 1990 година, когато вкарва 38 гола в шампионата. Това достижение му донася една от най-престижните награди – „ Златната обувка ”, която по това време е връчвана на европейския състезател с най-вече голове в националния шампионат.
Силната игра и лидерските качества на Стоичков
са видяни в испанския гранд “Барселона ” и през 1990 година Камата минава в каталунския отбор за рекордната сума от 4,5 милиона $, като бързо се утвърждава в титулярния състав. Става любим на почитателите поради себераздаването си, безкрайната сила, с която играе и желанието си за победа. Част е от така наречен „ Дрийм тийм ” на Барселона, с който през 1992 година
печели първия трофей от КЕШ
в историята на тима. И до през днешния ден той остава единственият българин, спечелил най-престижния клубен трофей. За пет години с “Барселона ”, с изключение на КЕШ печели 4 трофеи на Испания, Суперкупата на Европа и три пъти Суперкупата на Испания. Неминуемо несъмнено,
буйният манталитет на Стоичков
понякога излиза на напред във времето и в Барселона. През 1990 година, в мач против “Реал ” (Мадрид) за Суперкупата на Испания, след неотсъдено нарушаване против него Стоичков настава съдията. Тази преживелица треньорът му по това време Йохан Кройф разяснява по този начин:

„ Той отбрани цяла Каталуния, клуба, всички ни с тази своя реакция. Затова го обикнаха – нямаше думи, нямаше пояснения, единствено спонтанна реакция ”.

През 1995 година Христо Стоичков минава в тима на Парма, където прекарва единствено един сезон. По това време италианското състезание е определяно като най-силното в света. През 1996 година се завръща в “Барса ” и прекарва още два сезона в обичания тим. В този интервал печели още една купа на Испания, КНК, Купата на Краля и Суперкупата на Испания. По това време треньор на „ каталунците ” е Луис ван Гаал, чиито разбирания за игра не включват Камата. Вследствие на това той постоянно
остава на аварийна пейка
и скоро е заставен да напусне Испания дефинитивно. В Барселона играе дружно с едни от най-хубавите играчи в историята на футбола, Куман, Лаудруп, Бегиристайн, Гуардиола, Ромарио, Хаджи, Фиго, Роналдо, Ривалдо и други.

Завръща се в ЦСКА през 1998 година след Световното състезание във Франция, само че изиграва едвам 4 мача и поради недоразумение с Трифон Иванов и Емил Костадинов, той напуща.

Следват два екзотични престоя, първо в Саудитска Арабия в тима на Ал Насър, а по-късно в Япония в   “Кашива Рейсол ”. През 2000 година
отпътува за Съединени американски щати,
където играе четири години и в 72 мача вкарва 33 гола с тимовете на и “ДС Юнайтед ”. Там приключва и клубната си кариера.

В допълнение на гореспоменатите титли, Камата също по този начин е печелил пет пъти премията “Футболист на годината ”, “Спортист на годината ”, “Спортист на Балканите ” и други. Определен е за футболист номер 2 в класацията за „ Най-добър футболист на България за 20 век ” след. През 2004 година е включен от Пеле във ФИФА 100, листата на 125-те най-велики живи футболисти.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР