СподелиГлобалните разходи за отбрана са се увеличили с 9% до

...
СподелиГлобалните разходи за отбрана са се увеличили с 9% до
Коментари Харесай

Светът във война: Глобалните разходи за отбрана достигнаха $2.2 трлн. и ще растат

Сподели
Глобалните разноски за защита са се нараснали с 9% до рекордните 2,2 трилиона $ през 2023 година Основната причина е нарасналото геополитическо напрежение, породено от нахлуването на Русия в Украйна.

Това сочи разбор на военния мозъчен концерн Международен институт за стратегически проучвания.

Очакванията са тези разноски да се усилят още през 2024 година с навлизането на войната в третата ѝ година, само че и поради несигурността в международен мащаб поради напрежението в Близкия изток.
Украинският бюджет за защита е повишен близо 9 пъти, достигайки 31.1 милиарда $ през 2023 година,
цифра, която не включва задграничната помощ. Тази седмица американският сенат утвърди помощ от 61 милиарда $ за Украйна, само че следва законопроектът да мине през доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса.



На този декор разноските на Русия за защита доближават 108.5 милиарда $, като се чака те да се покачат още и през актуалната година.
Официалните данни за бюджета за защита на Русия демонстрират растеж от 60% за 2024 година,
като съставляват една трета от националния бюджет и за 20224 година ще доближат 7,5% от Брутният вътрешен продукт.

Русия е претърпяла тежки загуби на бойното поле през 2023 година, изяснява Бастиан Гигерих, общоприет шеф на института. По негови оценки загубите се показват в 1120 съществени бойни танка и към 2000 други бронирани бойни машини.

За съпоставяне загубите на танкове на бойното поле са по-големи от броя им при старта на офанзивата през 2022 година, изяснява Гигерих, представен от The Guardian и добавя, че Москва съумява да попълня бройките със скорост от 100 танка на месец.

Според оценките с тези темпове Русия ще може да поддържа броя на танковете си за повече от две години.

Украйна също съумява към този момент да поддържа загубите на танкове и друго военно въоръжение, само че основно за това ще се окаже американската помощ.

„ Западните държавни управления още веднъж се оказват в позиция, в която би трябвало да решат дали да снабдят Киев с задоволително оръжия, с цел да нанесе съдбоносен удар, вместо с въоръжение, задоволително просто с цел да не загуби войната “, прибавя Гигерих.

Картината в Близкия изток демонстрира, че за четиримесечната атака на израелските сили „ Хамас “ са изгубили сред 20 и 30% от бойците си, не е ясно и дали американските и английските удари по цели на хутите в Йемен са понижили качествата на бунтовниците за удари по кораби в Червено море.


На този декор Съединени американски щати по разходи за защита с бюджет от 905.5 млрд $
за 2023 година, което като сума се равнява на общите разноски за защита на 15-те страни с най-вече военни разходи, в това число и вторите в класацията Китай със своите 219.5 милиарда $ и Русия, която е трета.

В международен мащаб Англия е позиционирана на пето място, следвана от армиите на Германия и Франция.

Всички европейски членове на НАТО заделят с 32% повече за защита, спрямо 2014 година, макар че единствено 10 от тях съумяват да похарчат повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР