СподелиФинландия ще затвори напълно границата си с Русия за две

...
СподелиФинландия ще затвори напълно границата си с Русия за две
Коментари Харесай

Финландия затваря границата с Русия, заради вълна от мигранти

Сподели
Финландия ще затвори изцяло границата си с Русия за две седмици откакто вълна от мигранти, търсещи леговище, се пробваха да пресекат руско-финландската граница, разгласи през вчерашния ден финландският министър председател Петери Орпо.

„ Това се случва под въздействие на Русия и ние не може да го приемем “, сподели Орпо на конференция, представен от финландския информативен бюлетин Helsingin Sanomat.

Двуседмичното затваряне на границата ще влезе в действие сред сряда и четвъртък през нощта и ще завърши на 13 декември, оповестява още изданието.

Ходът на Хелзинки следва решението на европейската гранична организация Фронтекс, която предходната седмица разположи гранична защита, личен състав и съоръжение, с цел да укрепи граничния надзор на Финландия. Всичко това става на фона на обвиняванията, че Москва съзнателно подкрепя притока на мигранти.

Напрежението сред Финландия и Русия, които са съседки, ескалира откогато Москва стартира нашествието си в Украйна през 2022 година, което накара Финландия да се причисли към военния съюз на НАТО.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия, че употребява миграцията като инструмент за напън върху Финландия.

„ НАТО е солидарна с нашия съдружник Финландия “, сподели той.

В края на предходната седмица финландският вестник Iltalehti заяви, че съветските посолства издават визи на хора от Африканския рог, с цел да могат да влязат в Русия и по-късно да продължат пътуването си до финландската граница. Всичко това, съгласно изданието, се случва благодарение на службите за сигурност на Москва.

Кремъл неведнъж отхвърли тези изказвания. Руското външно министерство съобщи, че предходно решение на Финландия да затвори редица контролно-пропускателни пунктове по границата с Русия, е „ недвусмислено “ провокативно.

През 2021 година Полша отблъсна опитите на хиляди мигранти да пресекат източната й граница, до момента в който Беларус планираше да ги изпрати в Европейски Съюз. Тогава, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди Минск за организирането на „ хибридна офанзива “ против Блока.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР