СподелиЕврофилът Александър Стуб, бивш финландски премиер и ръководител на Националната

...
СподелиЕврофилът Александър Стуб, бивш финландски премиер и ръководител на Националната
Коментари Харесай

Кой е новият президент на Финландия?

Сподели
Еврофилът Александър Стуб, някогашен финландски министър председател и началник на Националната съдружна партия, който от 7 години се беше отдалечил от финландския политически живот, се завърна през вчерашния ден „ с гръм и тропот “ в националната политика с успеха си на втория тур на президентските избори.

Петдесет и пет годишният Стуб през последните три години ръководеше Европейския академични институт във Флоренция.

Той се отдръпна от обществените каузи, откакто не съумя да реализира задачата си да бъде определен за ръководител на Европейската комисия преди пет години, напомня Българска телеграфна агенция.

Стуб е откривател в региона на политическите науки. После той прави шеметна кариера в европейските институции, където първо е консултант, а след това става евродепутат през 2004 година, преди да бъде извикан в родината си, с цел да заеме поста на министър на външните работи. Тогава той е единствено на 40 години.

От 2014 до 2015 година Стуб става министър председател, преди да оглави министерството на финансите в последващо центристко държавно управление. През 2016 година Стуб губи поста на ръководител на консервативната партия.



Кандидатурата на Финландия в НАТО, която той постоянно е подкрепял, стимулира неговото огромно завръщане в политиката.

Стуб, който постоянно е харесвал работата на посланик, беше поощрен в това завръщане от своята политическа групировка – Националната консервативна партия, чийто сегашен партиен водач Петери Орпо е отпред на финландското държавно управление.

„ Когато партията ви приканва, вие отивате “, съобщи при оповестяване на кандидатурата си Стуб, който елементарно позволява да го назовават просто Алекс.

„ Мисля, че една от най-важните задания на идващия президентски мандат ще бъде да се работи за опазване на интернационалната система, основана на правила “, добави той.

Стуб, който е женен за британска адвокатка и има две деца, счита, че Финландия би трябвало да е в центъра на НАТО и „ да създава, а не да използва сигурност “.

През 2014 година той породи дискусия, като взе участие по къси панталони на конференция, отдадена на обстановката в Украйна. По-късно той си навлече гнева на медиите, тъй като се беше дегизирал като цел за стрелички в увеселителен парк.

Както той персонално признава, една от най-големите му неточности като министър председател е била да даде „ зелена светлина “ на построяването на нуклеарна централа в съдействие с съветската държавна компания „ Росатом “.

Стуб, който е разпален по триатлона и маратона, се отхвърли краткотрайно от противоречивите надпревари, с цел да се концентрира върху президентските избори.

Неговият престой отпред на министерството на външните работи пък промени питателните привички на чиновниците там. Сладкишите и кафето бяха сменени с плодове и диетични питиета.

В предишното Стуб е работил и като коментатор в локални и интернационалните медии след отдръпването си от публичния живот.

Руската инвазия в Украйна стана мотив за увещание, че през 2008 година Стуб предсказа, че войната сред Русия и Грузия ще бележи преломен миг във външната политика.

Освен финландски Стуб приказва свободно и шведски, британски, френски и немски.

Завършил е Европейския лицей в Брюксел, Лондонското учебно заведение за стопанска система, университета „ Фурман “ в Южна Каролина и университета „ Пантеон-Сорбона “ в Париж.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР