Списанието пропагандира американския начин на живот, което много дразни съветското

...
Списанието пропагандира американския начин на живот, което много дразни съветското
Коментари Харесай

Как единственото американско списание в СССР хипнотизира съветските читатели

Списанието пропагандира американския метод на живот, което доста нервира руското управление.

В самия завършек на Втората международна война американското посолство в Москва лобира за стартирането на списание, което да споделя на руските читатели за живота в Съединени американски щати. След като американците получават позволение от руските дипломати през 1945 година, не след дълго излиза първото издание на списанието.



„ Америка “, 1965-01Архивна фотография

Редакторският  към първото издание на списание „ Америка “ разказва задачите и редакторската политика:

„ Това списание е[…] за американския народ – по какъв начин живеят,  работят и се забавляват американците. Техните настроения и стремежи, техните грижи и желания и техните моменти на отмора и отдих – всичко това ще се опитаме да осезаем на страниците на списанието […].

Ще се опитаме да покажем какво мислят и вършат американците, какво четат и защо приказват. В това и в идващите издания на „ Америка “ читателят ще откри доста публикации, препечатани от най-разпространените списания, които четат милиони американци “.



„ Америка “, 1965-01Архивна фотография

Без достъп до интернет, Холивуд или други емблеми на американската поп просвета списанието е единственият метод да надникнеш оттатък Желязната завеса и да схванеш по какъв начин тече животът там – естествено, за тези руски жители, които могат да се докопат до него.



„ Америка “, 1965-01Архивна фотография

От самото начало обаче руското държавно управление е скептично настроено към американската самодейност и упорства, че единствената цел на списанието е да популяризира ролята и значимостта на Съединени американски щати във Втората международна война, както и американските обичаи и институции.



„ Америка “, 1965-01Архивна фотография

И в действителност, имиджът на живота в Съединени американски щати подобен, какъвто е разказан в списанието, е шокиращо добър спрямо това, което претърпяват руските жители в Съюз на съветските социалистически републики.



„ Америка “, 1979-03Архивна фотография

Списанието майсторски популяризира изобилието от артикули и благоприятни условия в капиталистическия свят. Например, централна тематика на едно от изданията му е младежката претовареност в Съединени американски щати.

„ Удоволствие е да работиш на стадиона. Можеш да гледаш всички мачове гратис “, цитира списанието 17-годишния Майкъл Бърман, който изкарва по 3,35 щ.д. на час, както твърди редакторът. Колби Рейнолдс, различен младеж, показан в , работи в ранчо и съумява да си спести задоволително пари, с цел да си купи мотор – фантазия на всеки младеж в Съюз на съветските социалистически републики.



„ Америка “, 1979-03Архивна фотография

Понякога списание „ Америка “ разгласява публикации, препечатани от други американски списания. Например,  от „ По-добри домове и градини “, препечатана в „ Америка “, несъмнено е шокирала руските семейства, защото в нея има първокласни интериори, невиждани в Съюз на съветските социалистически републики.



„ Америка “, 1979-03Архивна фотография

Списание „ Америка “ е фамозно и с фото есетата си. Те обгръщат всички аспекти на живота в Съединени американски щати в фотоси и обезпечават на руските жители рядка опция да видят по какъв начин наподобяват американските градове.



„ Америка “, 1979-03Архивна фотография

Като цяло, списанието разгласява главно истории за хора. Всяка тематика е показана през призмата на елементарните американци, младежи, студенти, служащи, фермери, политици или поданици на огромни и дребни градове.



„ Америка “, 1983-07Архивна фотография

Редакторите обръщат доста внимание на илюстрациите. Те разгласяват необикновено фото истории, които оказват огромно влияние върху руските хора, които четат списанието.



„ Америка “, 1983-07Архивна фотография

С времето тиражът на списанието нараства от 10 до 50 000 бр. на издание. Статутът на съюзническа страна оказва помощ на американците да пазят и да уголемяват единствения маршрут към читателите в Съюз на съветските социалистически републики на фона на желязната руска цензура.



„ Америка “, 1983-07Архивна фотография

С началото на Студената война руското правителство  или изцяло да забрани разпространяването на списанието, или да иззема 80% от всеки тираж, като компенсира загубите на руското издателство с пари от държавния бюджет.



„ Америка “, 1983-09Архивна фотография

През 1952 година Съединени американски щати престават да разгласяват списанието в Съюз на съветските социалистически републики в символ на митинг против натиска, на който е подложено списанието в Съветския съюз.



„ Америка “, 1983-09Архивна фотография

Съединени американски щати обаче  разпространението на списанието в Съюз на съветските социалистически републики през 1965 година, защото руското и американското държавно управление реализират съглашение за взаимно издание на списание в двете страни с стеснен тираж от 30 000 на брой.



„ Америка “, 1983-09Архивна фотография

Въпреки това, руските управляващи желаят да обезвреждат въздействието на списанието, като задействат контрапропаганда за да опровергаят цифрите и обстоятелствата, оповестени в „ американското “ списание, както и да изобличат „ американския метод на живот “.



„ Америка “, 1984-02Архивна фотография

Когато Михаил Горбачов стартира перестройката през втората половина на 1980-те, всички ограничавания, свързани с разпространяването на списание „ Америка “ в Съюз на съветските социалистически републики, са отстранени и то се продава свободно по будките.



„ Америка “, 1984-02Архивна фотография

Списанието продължава да излиза до 1994 година – три години след разпадането на Съветския съюз, когато е насила да затвори заради финансови компликации.

Днес в Русия към момента може да се  ограничена сбирка от сп. „ Америка “ за към 300 щ.д.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР