Спирки с навес вместо кал и забита табела. Нови 8

...
Коментари Харесай

Новият транспорт на Сливен: дизел, е-бусове, тролей и ремонт на лифта до Карандила

Спирки с заслон вместо тиня и забита табела. Нови 8 км велоалеи, които се свързват със старите и водят през булевардите към парковете. Почти напълно освежен автопарк на градския превоз.

Може да не звучи изключително впечатляващо, само че за град като Сливен е коренна смяна. Проектът за интегриран градски превоз, който е на стойност 15.8 млн. лева и свърши тази седмица, е най-голямото и скъпо начинание за града за последните 30 години. Той е осъществен сполучливо, твърди пред " Капитал " зам.-кметът на Сливен Стоян Марков.

Марков споделя, че завършването е " провлачило крайник " за още положителни хрумвания за града - чака се доставката на 4 нови електробуси и 6 тролея, които да обслужват освен централната част, само че и крайградието и околните села. Предстои и главен ремонт за лифта на Сливен, който извежда до Карандила, като към този момент има контрактувано финансиране. Голямата транспортна смяна

" През 2015 година заварихме в цялостен безпорядък транспортна мрежа. Трябваше да планираме нови направления, цяла мрежа велоалеи. Изпълнихме цялото предпроектно изследване по плана за интегриран градски превоз ", споделя зам.-кметът Марков пред " Капитал ". Проектът се финансира по оперативна стратегия " Региони в напредък ", като досега са закупени 27 нови рейсове, реновирани са 143 градски спирки и са построени 8 км нови велоалеи.

Въпросните 27 нови рейса са към общинското транспортно сдружение " Пътнически транспорти " и обслужват както централни, по този начин и отдалечени квартали и зони като кв. " Речица ", " Дебелата кория ", м. " Моллова курия ". Техният стандарт е Евро 6, само че прави усещане, че са дизелови. Причината е, че европейските стратегии и плановете по тях минават търде дълъг път, преди да станат действителност. Конкретно за това има гласувано решение на общинския съвет още от 2014 година с което е решено по план да бъдат закупени 21 такива рейса. При все настроенията към дизела в последно време, той към момента държи над 70% от автобусния автопарк в Европа, а община Сливен по-късно просто е преразгледала бюджета и ги усилва до 27. Те са доставени през 2017 година

Следващата стъпка: електробуси Именно поради това разминаване на стратегии и графици, в Сливен в този момент ще се стигне до следния абсурд: до момента в който част от градския превоз е дизелов, крайградският и междуградският ще бъде електрически.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР