Спирането на правителството може да засегне заплащането на военнослужещите и да застраши реакцията при бедствия, предупреждава Белият дом

...
Белият дом издаде остро предупреждение в сряда, че предстоящото затваряне
Коментари Харесай

Белият дом издаде остро предупреждение в сряда, че предстоящото затваряне на правителството може да застраши важни федерални програми, взривявайки „крайните републиканци в Камарата“, докато законодателите се борят да постигнат консенсус по плана за финансиране.

„Докато президентът Байдън беше в Ню Йорк тази седмица, демонстрирайки глобалното лидерство на Америка на световната сцена, крайните републиканци в Камарата на представителите са погълнати от хаос и водят страната ни към спиране на работата на правителството, което би навредило на нашите общности, икономика и национална сигурност“, Уайт Хаус предупреди в сряда.

ВАШИНГТОН, DC – 19 СЕПТЕМВРИ: Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти (R-CA) се обръща към репортери след среща на републиканците в Камарата на представителите в Капитолия на САЩ на 19 септември 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Споразумение между фракции на републиканците в Камарата на представителите за приемане на законопроект за временни разходи и избягване на затваряне на правителството ще бъде тествано във вторник с процедурно гласуване. (Снимка от Drew Angerer/Getty Images) ВАШИНГТОН, окръг Колумбия – 19 СЕПТЕМВРИ: Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти (R-CA) се обръща към репортери след среща на републиканците в Камарата на представителите в Капитолия на САЩ на 19 септември 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Споразумение между фракции на републиканците в Камарата на представителите за приемане на законопроект за временни разходи и избягване на затваряне на правителството ще бъде тествано във вторник с процедурно гласуване. (Снимка от Дрю Ангерър/Гети изображения) Дрю Ангерър/Гети изображения

„Вместо да следват двупартийния пример на републиканци и демократи в Сената, крайните републиканци в Камарата на представителите продължават да изискват безразсъден списък с партийни предложения като условие за поддържане на правителството отворено – от импийчмънт без доказателства, който дори някои от собствените им членове не съм съгласен, до безразсъдни съкращения на програми, на които милиони трудолюбиви семейства и възрастни хора разчитат, до литания от други външни идеологически изисквания.

Тъй като правителственото финансиране изтича на 30 септември, републиканците в Камарата на представителите, които имат мнозинство в камарата, се опитват да прокарат план за временно финансиране на правителството и засилване на граничната сигурност. Но групата изглежда дълбоко разделена по пътя напред, тъй като консервативните хардлайнери се задълбочават в опозицията си срещу плана, който е мъртъв при пристигането си в контролирания от демократите Сенат.

Ако законодателите не успеят да постигнат споразумение, каза Белият дом, действащите военни и служителите на федералните правоприлагащи органи ще бъдат принудени да работят без заплащане, докато средствата не бъдат присвоени, докато Фондът за помощ при бедствия на FEMA - който администрацията вече предупреди, работи опасно ниско – може да бъде изчерпано, което усложнява усилията за оказване на помощ при бедствия.

Белият дом изчислява, че 10 000 деца ще загубят достъп до програми Head Start в цялата страна, тъй като Министерството на здравеопазването и човешките услуги е възпрепятствано да отпуска безвъзмездни средства по време на спиране, докато ръководителите на полети и служителите на TSA ще трябва да работят без заплащане, което заплашва забавяне на пътуванията през страната. Спирането също би забавило инспекциите за безопасност на храните от Администрацията по храните и лекарствата.

 Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти говори пред членове на медиите след събрание на парламентарната група в Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти говори пред членове на медиите след среща на парламентарната група в Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Ал Драго/Блумбърг/Гети изображения

„Тези последици са реални и могат да бъдат избегнати – но само ако републиканците в Камарата на представителите спрат да играят политически игри с живота на хората и да се задоволяват с идеологическите искания на своите най-крайни, крайнодесни членове“, казаха от Белия дом. „Време е републиканците в Камарата на представителите да спазват двупартийното бюджетно споразумение, за което мнозинството от тях гласуваха, да запазят правителството отворено и да отговорят на други спешни нужди на американския народ.“

Лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите планират да гласуват предложението за финансиране на правителството тази седмица, тъй като някои от по-консервативните членове на конференцията заплашиха да се противопоставят на процедурно гласуване, което би попречило на законопроекта да излезе на пода.

Междувременно някои републиканци и демократи обмислят да се обединят по т. нар. петиция за освобождаване от отговорност, за да финансират правителството, ако планът на републиканците в Камарата на представителите се провали.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис ще се събере с двупартийната група за решаване на проблеми в сряда на фона на продължаващите дискусии, казаха два източника пред CNN във вторник.

Мелани Занона, Лорън Фокс, Ани Грейър и Хейли Талбот от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР