Спиране на износа на ток би донесло повече вреди, отколкото

...
Спиране на износа на ток би донесло повече вреди, отколкото
Коментари Харесай

Булгаргаз ще внесе предложение за намаление на цената на газа с поне 17% утре |

Спиране на износа на ток би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди. Подобен ход би донесъл съществени санкции за страната, тъй като нарушава разпоредбите за търговия сред страните в Европейски Съюз. 

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по Нова тв. По думите му сходен ход би означавал, че към този момент не се считаме за част от Европейски Съюз и се отхвърляме от изгодите от общия европейски пазар.

Той сподели още, че прекъсването на износа за съседите ни ще ги сложи в тежка обстановка и те биха могли, нагледно казано, да ни го върнат, като Гърция да вземем за пример е основна, до момента в който се приказва за доставките на газ. 

Николов изясни, че върху цената на тока не може към този момент да се въздейства и посредством производството, защото енергийните мощности са натоварени съвсем на максимума. Министърът сподели, че няма данни какъв брой общини са въвели режим на уличното осветяване. 

За Александър Николов вид за бюджетните организации и обществени домове е да купуват ток от общ пул, като авансово договорят за по-дълъг интервал нужните им количества на закрепена цена. " За задачата би трябвало да се направи разбор на това каква е потреблението, какъв е профилът, с цел да се инициира процедура за покупка на ток от избран производител посредством избран търговец. За да тръгне сходна скица обаче, е нужно време ", уточни министърът.

По мотив промяната на управлението на " Булгаргаз " Николов уточни, че неговите дейности са причина газът да нарастне с 30%, а не с 5% при започване на годината. Такъв бил изводът на експертния екип, разгледал вероятните решения при създалата се обстановка. " Цената на газа е функционалност на предложенията на " Булгаргаз " и приемането им от КЕВР, изясни министърът. 

Според него, вместо да пази публичния интерес, управлението на газовото сдружение е защитавало комерсиалния интерес на избрани компании. 

Утре " Булгаргаз " ще внесе предложение за понижение на цената на газа с най-малко 17%. " Булгаргаз " е в чудесно финансово положение, с доста добър престиж и голям фактор на пазара, това е пазар за близо 3 милиарда лв. и е много апетитна хапка, разяснява Николай Павлов, някогашен шеф на " Булгаргаз ", по Българска национална телевизия. 

По думите му сдружението не може да бъде приватизирано, тъй като няма активи, най-големите активи са договорите, които " Булгаргаз " е постигнала.

" Беше включен целият инструментариум, в това число полицейски, с цел да се натиска сдружението и управлението, в това число и сега в блока, в който пребивавам, има дежурна полицейска кола. Тези неща явно се вършат, с цел да се сплаши управлението. След инспекцията на БЕХ констатациите бяха несъстоятелни, неточни и невярни. Ще публикуваме на уеб страницата на " Булгаргаз " през днешния ден тази инспекция ", добави Николай Павлов.

Той разясни, че след инспекция на ДАНС се е оказало, че " Булгаргаз " си прави работата.

" Не чакаме да бъдат открити нарушавания. Ако вземем неверно решение във връзка с контракти, това може да коства стотици милиони долари на компанията и на страната. Цялата документи за азерския газ, за газовата връзка Гърция - България е в Министерството на енергетиката, БЕХ и Министерския съвет. Печалбите, които осъществяваме ги наливаме под формата на дивиденти в Българския енергиен холдинг и оттова в страната ", сподели още Николай Павлов и добави, че не е безстопанствен човек, а специалист, който нямам принадлежност към някоя партия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР