SpinLunch ще започне тази година тестови полети на своята центрофуга

...
SpinLunch ще започне тази година тестови полети на своята центрофуга
Коментари Харесай

САЩ тестват „центрофуга” за изстрелване на сателити


SpinLunch ще стартира тази година тестови полети на своята „ центрофуга ” за спътници
(снимка: SpinLaunch)

Американската компания SpinLaunch възнамерява да извърши по-късно тази година първите суборбитални проби на първообраз на система-центрофуга за изстрелване на дребни спътници от космодрум в Ню Мексико.

Фирмата, основана в Лонг Бийч, Калифорния, създава „ ускорител на маса ”, който би послужил като първа степен на система за изстрелване на дребни спътници. Подобен метод ще разреши на компанията да изстрелва потребни товари с по-ниски разноски и по-често, спрямо обичайните ракети носители.

Към днешна дата е събрала 80 милиона $ за своя план. Въпреки че са известни малко детайлности за технологията, на 15 декември компанията разгласи, че уголемява активността си на космодрума Спейспорт Америка (Spaceport America) в Ню Мексико.
още по тематиката
В взаимно изказване с държавния отдел за икономическо развиване SpinLaunch съобщи, че възнамерява да наеме още 59 души на обекта „ и да приключи построяването на своята суборбитална система-центрофуга за изстрелване като последваща фаза на развиване ”.

SpinLaunch възнамерява да похарчи 46 милиона $ за действия по строителство и разширение на космодрума през идващите 10 години. Така компанията ще отговори на изискванията за държавни безплатни средства в размер на 4 милиона $ и на помощите за образование.

„ Когато сте толкоз млада компания, с тази смела идея, опцията да получавате помощ е безусловно нужна ”, споделя Джонатан Яни, създател на SpinLaunch. „ Тази поддръжка беше от решаващо значение за решението да дойдем в Ню Мексико ”, добавя той, представен от.

SpinLaunch стартира създаване на тестовата площадка през май 2019 година, обещавайки да похарчи 7 милиона $ и да сътвори 20 работни места. Компанията не разкри доста информация какво би направила там, като се изключи че това е нейната първа площадка за тестови полети.

На презентация предишния месец, по време на съвещание на съвета на шефовете на космодрума в Ню Мексико, Скот Маклафлин, изпълнителен шеф на Спейспорт Америка, съобщи, че компанията построява „ евакуирана центрофуга ” с диаметър 30 ​​метра. Тя ще може да форсира обектите до, преди да ги „ катапултира ” в космоса.

Съоръжението е предопределено за потребление в суборбитални проби, които ще бъдат осъществени в съдействие с близкия ракетен полигон „ Белите пясъци ” (White Sands). Обектите, изстреляни от центрофугата, ще стигат до надморска височина от към 100 километра, преди да кацнат в „ Белите пясъци ”. Очаква се тестванията да стартират по някое време през 2021 година

В момента SpinLaunch разполага с към 30-40 души на Спейспорт Америка, на които са обезпечени жилище, храна и други улеснения. Съоръжението се намира в част от космодрума, наречена Advanced Technology Area –  място, отдалечено от пистата и постройката на терминала, употребявани от. Обектът работи с генераторно зареждане.

„ Ще помогнете за смяната на пейзажа на промишлеността на дребните спътници, ще бъдете неразделна и неповторима част от обединен екип от хора, работещи във високоенергийна среда, променяйки главната конструкция на това по какъв начин човечеството пуска нещата в космоса ”, се споделя в публикация за наемане на готвач в обекта на SpinLaunch.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР