Специфичен ретиноид, производен на витамин А (ретинол), показва висока ефективност

...
Специфичен ретиноид, производен на витамин А (ретинол), показва висока ефективност
Коментари Харесай

Витамин А показва активност срещу рак на черния дроб


Специфичен ретиноид , произходящ на витамин А (ретинол) , демонстрира висока успеваемост за заличаване на раковите кафези и влизането в ремисия при рак на черния дроб . Това демонстрира изследване на един от най-големите проучвателен институти в Япония, даващо вяра за създаване на ефикасни способи за лекуване на рака.

Активността на деривата на витамин А е проследена при хора, диагностицирани с хепатоклетъчен карцином – най-честата форма на рак на черния дроб.

Установено е, че въпросният ретиноид нападна раковите кафези в доста ранен стадий от развиването им, когато те се значат като първоначални, или стволови ракови кафези. Неутрализирането им в толкоз ранен стадий оказва помощ за поддържане на рака на черния дроб в ремисия и за предварителна защита на неговия релапс с формиране на нови туморни структури.

Хепатоклетъчният карцином е измежду най-трудните за лекуване форми на рак. Болестта нормално се овладява сполучливо с оперативна интервенция, само че честотата на повторна поява е измежду най-високите от всички форми на рак. Този факт принуждава учените да търсят средства за профилактика

на релапса и да смятат, че такива средства ще оказват помощ за трайната ремисия на заболяването. Откритието на японските учени е огромна стъпка към реализиране на тази цел.

Механизмът на противораково деяние на ретиноида се показва в угнетяване експресията на ДНК в раковите кафези. Проучването демонстрира, че той инхибира интензивността на характерен ген (MYCN), който е основен за интензивността на повредените кафези. Този резултат забавя пролиферацията на първичните ракови кафези и обединяването им в групи, които дават начало на туморните формирания. Така се реализира общ резултат за закъснение прогресията на раковото заболяване и то може да се поддържа сполучливо в ремисия. Колко продължителна може да бъде тя – следва да се обясни от по-нататъшните изследвания на японския екип. Налице е обаче вяра, че постигнатият надзор върху рака на черния дроб може да бъде дълготраен.

Свързани публикации.. Рак на черния дроб – рискови фактори и профилактика 0 Витамин А оказва помощ за лекуването на рак на простатата 0 Блокирането на витамин В2 стопира раковия напредък 0

Досегашните способи за лекуване на хепатоклетъчен карцином включваха оперативна интервенция и следваща продължителна химитерапия за предварителна защита на релапса. Раковите кафези на черния дроб обаче са мощно резистентни към химиотерапията и повторното завръщане на заболяването мъчно може да се избегне единствено с нея. Затова може да се окаже, че ретиноидът, проучен от японските учени, ще работи като по-ефикасно превантивно средство от химиотерапията в битката за надзор върху рака на черния дроб.

В момента тече трета фаза на клиничните изпитвания на продукта, информация за които излиза от време на време в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР