Специално за КМГ разговаряме със заместник-министъра на туризма на Република

...
Специално за КМГ разговаряме със заместник-министъра на туризма на Република
Коментари Харесай

Проф.д-р Мариела Модева: Туризмът е индустрия, която има възможност да използва всички достижения на съвременното общество

Специално за КМГ беседваме със заместник-министъра на туризма на Република България проф.д-р Мариела Модева за българо-китайското съдействие в региона на туризма преди пандемията от COVID-19, за новите благоприятни условия, които чакаме с неспокойствие след облекчаването на противоепидемичните ограничения, както и за превъзмогването на световните провокации посредством разговор и взаимни старания.

В. Проф. Модева, по какъв начин оценявате  развиването на българо-китайското съдействие преди пандемията от COVID-19?

Проф. Мариела Модева: Сътрудничеството ни в региона на туризма се развиваше с положителни темпове. И тогава, и през днешния ден главно предизвикателство остава свързаността сред двете страни. Евентуалното разкриване на директна самолетна връзка ще повлияе извънредно удобно на двустранния туристопоток. Преди пандемията имахме голям брой визити от държавни делегации от Китай, което способства значително за повишение на познаваемостта по отношение на опциите на България като туристическа дестинация. Преди пандемията в страната ни на годишна база имаше 30 000 визити от китайски туристи. Смятам, че те съставляват добра основа за бъдещо развиване и повишение на известността на дестинацията. България има доста дадености за туризъм, които ще популяризираме все по-усилено, с цел да може ползата към страната ни да остане висок.



В. Какви  нови задължения би могло да поеме Министерството на туризма в този момент, към този момент при новите условия за облекчение на противоепидемичните ограничения?

Проф. Мариела Модева: Има редица позитивни образци за сполучливо двустранно съдействие сред България и Китай в областта на туризма. Ние сме антични култури и считам, че точно това би трябвало да е основният пиедестал за триумфа на нашите връзки. Участието на търговски и туристически изложби в Китай, като да вземем за пример това в гр. Нинбо, където през годините Министерството на туризма е имало регулярно посланичество, е с капацитет да способства за това нашите послания да стигнат до по-широка аудитория. Тук желая да насочва и хвалба към Вашата медия, която работи точно в тази тенденция. Нека да обединим напъните си, с цел да може да предоставим пълноценна информация освен на експертите в областта на туризма, само че и на елементарния консуматор. Днес туризмът се практикува по съвременен метод, и хората не всеки път имат времето да възнамеряват почивката си от по-далечен небосвод. Смятам, че би трябвало да използваме всички принадлежности на технологиите, на изкуствения разсъдък, на дигитализацията – сфери, в които Китай има водеща роля. Очаквайте в най-скоро време да Ви срещнем и с съответни начинания, които планираме на китайския пазар. Туризмът е интегрирана и хоризонтална промишленост, която има опцията да употребява всички тези постижения на актуалното общество. 

В. Какви са вероятностите за съдействието сред България и Китай   във времето на сериозните  световни провокации, които съществуват в международен мащаб?

Проф. Мариела Модева: Наистина, живеем във време на съществени световни проблеми и провокации. Те могат да бъдат позволени на основата на съвместен разговор, на взаимна работа,  както в открити, по този начин и в нови формати на съдействие. Ние работим доста добре с Китай в границите на Световната организация по туризъм на Организация на обединените нации. Имаме небосвод за доста бъдещи ползотворни начинания. Бихме желали да използваме опита на Китай в разпространение на културното завещание на страната – тъй като това е сфера, където Китай има международна популярност и притегля извънредно огромен брой туристи. От своя страна, България като член на Европейски Съюз може да предложи редица сполучливи практики на съвременно упражняване на туристическа активност – водещи до стабилно развиване, до опазването на околната среда и на всички съществени запаси, чрез които се развива този бранш. Основен инструмент за достигането до по-широка публика си остават и медиите, и маркетинговите принадлежности и действия. Ще бъде в действителност отлично, в случай че успеем да притеглим по-големи групи китайски туристи и в по-малко известни места от нашата страна. Нека не забравяме и друго – имаме положително взаимоотношение с сътрудниците си от прилежащите ни страни на Балканите, и дружно можем да предложим доста положителни артикули на китайските туристи.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР